изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:21 EET
Откриха най-древните кошери, известни досега    
По светаКошери от епохата на цар Соломон, смятащи се за най-древните досега, неотдавна бяха открити в северната част на долината на р. Йордан, съобщи Франс прес.

Това са  първите кошери от тази епоха в Близкия изток, уточни проф. Амичай Мазар от института по археология към Еврейския университет в Ерусалим. .

Те датират от 9 в. и 10 в. преди Христа, поясни проф. Мазар, който е ръководил разкопките през това лято в Тел Рехов в района на град Бейт Шеан.

Находките са от епохата на цар Соломон и първите царе на Израел. Разкопките показаха, че пчеларството е било широко разпространено в района, отбеляза проф. Мазар.

Открити са трийсетина кошера, разположени на три редици. Според пчелари, дошли на място, кошерите в Тел Рехов са позволявали да се добива половин тон мед годишно.

Кошерите имат цилиндрична форма, изработени са от глина и слама, достигат височина 60 см и са с диаметър 40 см. Малък отвор в горния им край е позволявал на пчелите да влизат и да излизат. Медът е бил събиран през отвор в долния край на кошера.

Намерени са също култови предмети, като например статуетки на богини на плодородието. БТА

 


Сходни връзки

Откриха най-древните кошери, известни досега | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди