изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:36 EET
СОЗОПОЛ ПРЕДЛАГА ДА ПРИЮТИ ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА БАЛЧИК – БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Новини

Университетската Ботаническа градина в Балчик може да бъде преместена край Созопол. Това предлага председателят на Общински съвет - Созопол Панайот Рейзи с докладна записка, предава агенция Фокус.



По процедура докладната ще бъде внесена за разглеждане на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет този месец.

В докладната записка се предлага да бъде отреден подходящ общински терен от Община Созопол за разполагане на Ботаническата градина на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"По този начин можем да помогнем на Софийския университет да съхрани застрашените при преструктурирането на съществуващата Ботаническа градина в Балчик уникални растителни видове.

Община Созопол разполага с подходящи терени за тази цел, още повече че имаме и подходящи климатични условия в южната и топла крайморска община" - коментира Панайот Рейзи.

"Освен, че ще помогнем на учените и студентите, изграждането на такава ботаническа градина край Созопол ще даде възможност и за развитието на нови алтернативни направления в туризма на нашата община" - допълни Панайот Рейзи.

В Ботаническа градина в Балчик сега се отглеждат около 3 000 вида редки и екзотични растения.

Те принадлежат към 85 семейства и 800 рода и представляват невероятно разнообразие от видове и форми. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години.

Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако.

С предизвикалото спорове и дискусии решение на Министерския съвет, теренът на Университетската ботаническа градина в Балчик се свива от сегашните близо 200 на 11 декара.

Ръководителката на Ботаническата градина в Балчик Ина Манчева заяви, че някои от растенията в градината могат да бъдат преместени, но не и всичките, защото местенето на растенията би било много трудно и скъпо. "Това е 50-годишен труд и никой от нас не би си и помислил да изкоренява дърветата, като метасеквоята например, за да бъде преместена - сподели И. Манчева и добави - аз лично нямам информация за това, че друга община е готова да ни предостави терен и да ни съдейства, но ако това е така, то там може да започне да се изгражда нова ботаническа градина. Тук работят хора от създаването на градината и те могат да разкажат с колко труд е създадена през годините тя. Накрая  едно административно решение, след като бяхме въведени във владение от съдия-изпълнител, обезсмисли нашия труд. Да, там би могло да се създаде нова градина, която след 50 години някой отново да започне да преразпределя."

По отношение на кактусовата колекция Манчева заяви, че растенията не биха могли да издържат едно такова преместване. "Макар че тежат по половин тон, буквално пролет и есен ние ги носим на ръце, защото са крехки и не понасят техника" - каза специалистът.

Алма матер обжалва правителственото решение, като ботаниците очакват решението на академичния съвет на висшето училище, който ще се състои на 19 септември. НДТ

 

 


Сходни връзки

СОЗОПОЛ ПРЕДЛАГА ДА ПРИЮТИ ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА БАЛЧИК – БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди