изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:11 EEST
Увеличаване на пенсиите с 10 на сто и намаляване на осигурителните вноски с 3 процентни пункта одобри правителството    
НовиниСофия. Правителството одобри на днешното си заседание индексиране на пенсиите с 10 на сто и намаляване на осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври 2007 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Министерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 г.


С промените минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 93 лв. на 102,85 лева. Средният размер на пенсията на един пенсионер от 1 октомври 2007 г. се очаква да достигне 183,34 лв. За първи път през последните години управляващото мнозинство увеличава доходите на възрастните хора на два пъти в годината с по 10 на сто. Първото повишение бе от 1 юли т.г.
Осигурителната тежест пък намалява общо с 3 на сто, реши още кабинетът. С 1 на сто ще падне вноската за пенсия – за хората, родени преди 1 януари 1960 г. от 23 на сто ще стане 22 на сто, а за родените след това – от 18 на сто на 17 на сто. Предвижда се с 2 на сто да намалее вноската за фонд „Безработица”. Досега тя беше 3%, а от октомври да е 1%, одобриха още министрите.
Индексирането на пенсиите с 10 на сто е във връзка с преизпълнение на приходите в бюджета за държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, както и предвид очакваните икономии в разходите по бюджета на ДОО. Изменението на осигурителните вноски се дължи на рязкото спадане на ръста на безработицата в страната и наличието на фискална възможност за това. Излишъкът във фонд „Безработица” за 2006 г. е в размер на 208,8 млн. лв., а за периода до 30 юни 2007 г. – в размер 119,7 млн. лв. Предлаганите промени в размерите на осигурителните вноски са продиктувани и от необходимостта да се намали осигурителната тежест както за осигурителите, така и за осигурените лица. Целта е и да се изкарат „на светло” укритите до момента доходи, респективно – да се внесат дължимите осигурителни вноски.
Със законопроекта се правят и съответните изменения в Кодекса за социално осигуряване, които отразяват промените в конкретните размери на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, определени според категорията труд и вида на осигурителните социални рискове.
Промените ще бъдат компенсирани изцяло от бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 г., като за индексирането на пенсиите с 10 на сто от 1 октомври 2007 г. са необходими допълнителни средства в размер на 121,2 млн. лв., а допълнителните средства за здравно-осигурителни вноски са 6,3 млн. лв. и 0,9 млн. лв. за пощенска такса и ДДС.

focus-news.net

 


Сходни връзки

Увеличаване на пенсиите с 10 на сто и намаляване на осигурителните вноски с 3 процентни пункта одобри правителството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди