изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:24 EEST
Д-р Сузане Капелари изпрати отворено писмо до българските институции за казуса с Ботаническата градина в Балчик    
ЕкологияБалчик. Д-р Сузане Капелари, координатор на проект„Ботанически Градини” в Института по ботаника към Университета в Инсбрук, Австрия, е изпратила отворено писмо до българските институции по повод казуса с Ботаническата градина в Балчик. Писмото е изпратено до медиите от Университетски Ботанически градини - Балчик.


“Ботаническите градини са жизненоважни за поддържането и опазването на застрашените видове от местната, регионалната, националната и интернационалната флора.
България е подписала Конвенцията на Обдинените Нации за Растителното Разнообразие (CBD), Глобалната Стратегия за Опазване на растенията (GSPC), Agenda 21 и други ключови сродни законодателни документи. Поради това Ботаническата градина в Балчик е призната от Обединените Нации като нареждаща се в челните позиции по отношение на изпълнението на всички цели по националното законодателство и в частност – образованието. (Точка 14 от Глобалната Стратегия за Опазване на растенията (GSPC) и член 13 от Конвенцията на Обдинените Нации за Растителното Разнообразие (CBD).
Проект от типа ‘Plant Science Gardens’ не само активно съдейства за изпълнение на горецитираните договорености, но чрез него изграждаме силна подкрепа за Нуката в България и цяла Европа.
Ботаническите градини представляват центрове за подобряване на заобикалящатата ни пророда, опазването на растенията и научното образование и е жизненоважно да ги поддържаме, ако желаем да има устойчиво развитие за нашите деца.
Загубването на Балчик като такъв център е в противовес на настоящото глобално управление за противодействие на релни проблеми, включително климатичните промени и унищожаването на естествената обкръжаваща среда. Това показва липса на разбиране за значимостта на Ботаническите градини и като следствие от това - устойчивото развитие”, пише Сузане Капелари.
Д-р Сузане Капелари е била миналата седмица на работна среща в Университетски Ботанически градини - Балчик.

focus-news.net

 


Сходни връзки

Д-р Сузане Капелари изпрати отворено писмо до българските институции за казуса с Ботаническата градина в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди