изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:52 EEST
Детелина Николова: Инвестициите в Добрич за последните четири години надхвърлят 120 милиона евро    
Интервюта

Кметът на Добрич Детелина Николова пред Агенция "Фокус" за четирите години управление.

Фокус: Г-жо Николова, днес направихте отчета си за четири години управление. Какво е най-характерното за тези четири години, които отминаха, и което искате да запомнят съгражданите ви?
Детелина Николова: По традиция всяка календарна година аз и моят екип представяме отчета за нашето управление. Днес представихме пред журналисти отчета за четиригодишното ни управление. Четири години след първите стъпки през 2003 година, Добрич е променен.



Има нова инфраструктура, улиците, булевардите и кварталите са осветени, имаме благоустроени междублокови пространства. За първи път от 20 години насам вложихме 35 милиона лева, за да подобрим значително инфраструктурата в нашия град. За първи път от повече от 25 години иосигурихме над 1 милиона лева общински средства за благоустрояване на междублоковите пространства. Ще маркирам акцентите, които изведохме и които са равносметката ни за свършеното. Ще наблегна на известния факт, че през 2006 година ние получихме висок кредитен рейтинг, който гарантира финансовата стабилност на Общината и е оценка за управлението на общинските финанси. В отчета съвсем подробно сме описали всички дейности във финансовия сектор, които допринесоха за получаването на най – високия кредитен рейтинг за община в този клас. През този мандат успяхме да реализираме проекти във всички сфери за над 25 милиона лева, които значително подобриха социалния и икономически климат в нашия град. На фона на тези факти ще добавя, че безработицата, регистрирана през месец май в Добрич е 3,8%. Значителни успехи постигнахме и в сферата на здравеопазването и социалните дейности. Открихме нови социални заведения и услуги. Постигнахме по – голям обхват на социални групи от хора. Гордея, се че през изминалите четири години започнахме активна кампания за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. Това е дълъг процес, но ние осигурихме средства и поставихме рампи пред обществените сгради и някои училища. Не на последно място Добрич се утвърди като фестивален град с прояви от международен, национален и регионален характер. Освен това Община Добрич утвърди модерна администрация, предлагащи услуги с високо качество.
Фокус: Колко са инвестициите в Добрич през последните четири години?
Детелина Николова: Радвам се, че през последните четири години Добрич стана по – атрактивен за инвеститори и в нашата икономика се наблюдават процеси на стабилизация и растеж. Инвестициите в нашия град за последните четири години надхвърлят 120 милиона евро. Продуктовата гама през се обогати с инвестициите на «Ксела България» в производството на строителни материали, австрийската фирма «Гебе» в производството на конвектори, американската компания “Елмарк груп индъстрийз” – производител на автоматични предпазители и всички видове дефектнотокови защити. Освен това “Семена Добрич”АД отвори завод за заготовка на семена, а добричката фирма “Агромастер” откри първата в България фабрика за производство и заготовка на семена по проект на Програма “Сапард”. Фирми като «Аве», «Рива Шуус», «Индупрес груп» «Мебел стил», «Неди – стил», «Савимекс», «ФАМА», «Господинов и синове», «Ив-Ел», «Никос хранинженеринг», и други разшириха своите производства. От продуктовата гама отпаднаха олиото и маргарина вследствие на оттеглянето на инвеститори като «Бунге» и «Юниливър». Освен това в Добрич стъпиха известни международни вериги като Техномаркет, Технополис, Mr Bricolage, Кауфланд.
Фокус: Какво не успяхте да направите за този кметски мандат?
Детелина Николова: Изминалите години бяха динамични, изпълнени с немалко трудности и значителни успехи. За мен този мандат е успешен, благодарение на общите усилия и ежедневното постоянство на кметския екип, общинската администрация, общинските съветници, бизнес–средите и цялата добричка общественост. Редом с добрите резултати и немалкото успехи, имаме и недовършени проблеми, което е повече от нормално за един четиригодишен период от време. Сред тях са проблема с бездомните кучета, организацията на движението и паркирането в централната градска част, както и проблема с изхвърлянето на отпадъците и образуването на нерегламентираните сметища. Осъзнавам, че това са сериозни проблеми за Добрич, но съм убедена, че всяко следващо управление на нашия град, ще продължи да работи в посока на тяхното решаване.
Фокус: Проблемът с инфраструктурата по традиция винаги стои пред общините. Как е при Вас?
Детелина Николова: Това действително е проблем, който е на дневен ред във всички български общини. Както вече споменах ние постигнахме значителни успехи и променихме инфраструктурата на Добрич. Нашият град е променен и има нов облик. Ще се повторя, но искам да изтъкна още веднъж факта, че инвестирахме над 35 милиона лева за промяна на инфраструктурата в нашия град. А това не се е случвало от 20 години насам. Улиците, булевардите и кварталите са преасфалтирани и осветени, за първи път осигурихме общински средства за благоустрояване на междублоковите пространства. Добрич продължава да бъде единствената Община, в която се реалзира Програма за благоустройствени дейности с участието на гражданите. Новата инфраструктура на Добрич среща положителен отзвук сред моите съграждани и е категорична предпоставка за промяна на инвестиционния и социалния климат в нашия град.
Фокус: Ако спечелите втори мандат - кое е първото, което ще направите?
Детелина Николова: Ще благодаря на добричлии за гласуваното доверие и се захващам за работа. Имам амбициозна програма за развитието на Добрич през следващите години и веднага ще започна да работя за нейното изпълнение. Няма да изневяра на стила си да работя в толерантен обществен диалог за нови инвестиции в инфраструктурата, икономическо и социално развитие, културно многообразие и модерна общинска администрация.
 


Сходни връзки

Детелина Николова: Инвестициите в Добрич за последните четири години надхвърлят 120 милиона евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди