изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:58 EEST
КАТО УСПЕШЕН ОПРЕДЕЛИ МАНДАТА СИ КМЕТЪТ ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА    
Общество Привлечени по проекти 25 милиона евро, привлечени инвестиции в общината от 120 милиона евро, спад на безработицата до 3,8 % и ръст на средната заплата в частния сектор с 21,32 процента й дават основание за това

 

Кметът Детелина Николова отчете вчера първия си мандат в присъствието на целия си екип. Тя определи изминалите четири години като успешни. И посочи няколко основни показателя. Община Добрич има най-високия в своя клас кредитен рейтинг. За четирите години на мандата са привлечени 25 милиона евро по различни проекти, които са подобрили социалния и икономически облик на общината. Инвестирани са от външни и местни фирми 120 милиона евро. В общината навлязоха нови фирми, а местният капитал разшири производството си, в Добрич “стъпиха” известни търговски вериги, каза Д. Николова. Тя посочи, че по последни данни безработицата в общината е 3,8 процента, при 13,29 процента в началото на мандата. Постигнати са значителни успехи в сферата на здравеопазването и социалните дейности, общината активно работи за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания, Добрич се утвърди като фестивален град с много прояви и като община с модерна администрация.

"За мен този мандат е успешен, а цифровото изражение на оценката ще дадат избирателите" - каза Детелина Николова, която отново потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат.

На упоритите въпроси по повод пускавица в един вестник, че ГЕРБ ще има друг кандидат за кмет, тя бе категорична: “Що се отнася до решенията на партиите, питайте тях”. Но добави, че не са водени други разговори с неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като той категорично обяви подкрепата на партията за нейната кандидатура и съобщи, че Николова ще участва в изборите като кандидат с регистрацията на ГЕРБ. Досега много се нагледахме на говорене в пространството, каза Д. Николова. И добави, че за нея важно е партиите да се обърнат с лице към проблемите на хората и да си възвърнат доверието на избирателите. НДТ

 

Отчет на Кмета на Добрич

за мандат 2003-2007

През месец ноември 2003г. аз и моят екип поехме отговорността да работим за нашия град. Гражданите на Добрич ми възложиха тази задача чрез гласуваното доверие на местните избори. Какво обещах, какво наследихме, откъде започнахме, какво направихме и какво не успяхме ще представя в този отчет.

I Финансова стабилност

Преодоляхме тежкото финансово наследство, измерващо се в общински дългове в размер на 3 122 000 лева. Осигурихме 273% ръст на собствените приходи. Създадохме ясни правила за управлението на общинската собственост. Доброто управление на Облигационния заем, който Общината емитира през 2004 година в размер на 2 600 000 евро осигури допълнителни приходи като лихви по срочния депозит на средствата в размер на 462 хил.лв; През 2006 година на Община град Добрич бе присъден най – високия кредитен рейтинг за мандата в този клас.

II Инфраструктура, екология и благоустрояване

1. Водоснабдяване и канализация

Напълно амортизираната водопроводна мрежа, интензивните процеси на преструктуриране на икономиката през последните 4 години, строителството на нови обекти – жилищни и производствени, наложиха необходимост от адекватни мерки за нейното рехабилитиране и доизграждане. Инвестирани са над 2,5 милиона лева за изграждане и реконструкция на водопроводната и канализационна системи. Проведени са нови водопроводи на 15 улици. През 2006 започна изграждането на канализационна система в кв. „Изгрев”, с осигурено външно финансиране в размер на 500 хиляди лева от ПУДООС и 430 хиляди лева от Община Добрич. В момента тече обществена поръчка за изготвяне на техническа документация на системите за битова и дъждовна канализация в кв. „Рилци” и корекция на река “Суха”.

2. Изграждане на инфраструктурни обекти и благоустройство

Улична мрежа : За първи път от 20 години насам се инвестират близо 35 милиона лева за възстановяване и изграждане на нова инфраструктура; Със средства от облигационен заем в размер на 2 600 000 евро през 2004 и 2005 година са преасфалтирани 11 булеварда и улици с обща дължина 26 км; Изкърпени са над 60 000 квадратни метра улична настилка; Близо 1 милион лева са вложени за благоустрояване на междублокови пространства в жилищно-строителни кооперации, строени по стопански начин през 80-те и 90-те години на ХХ век. Възстановени са над 8 000 кв.м. съществуващи и са изградени около 3 000 кв.м. нови тротоари; Започна благоустрояването на Централна градска част. За повишаване безопасността на пешеходците са предприети мерки за обследване и обезопасяване на пешеходни подлези. Предвидени са 50 000 лева за ремонтно-възстановителни работи. Бе осигурено външно финансиране за: Изцяло благоустрояване на ЖК „Модерна махала” (380 000 лева); „Нов интегриран подход на Община град Добрич към местния бизнес” (472 542 евро); „Дейности по рехабилитация и възстановяване след наводненията на малки местни и регионални транспортни инфраструктури” (267 140 лева).

Улично осветление: Добрич е осветен. Има изградено осветление по всички булеварди, квартали и улици. Монтирани са над 4200 нови осветителни тела и са подменени над 400 електрически стълба. За осветление в общинския бюджет са осигурени над 650 хиляди лева.

Газификация: През периода продължи изпълнението на Програмата за енергийна ефективност на Общината. За прилагането на пакет от мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградите от публичния сектор, са извършени енергийни обследвания на част от сградите на образованието като необходимо условие за тяхното саниране. За първи път общинското дружество “Жилфонд – инвест” реализира първия в страната проект „Прилагане на пакет от енергоефективни мерки върху общински жилищен фонд”, на стойност 685 хиляди лева. В резултат на изпълнените мерки по енергийна ефективност се изпълни топлоизолация и подмяна на дограмата на 88 жилища в бивши общежития по улица “Калиакра”.

3. Екологични проекти и програми: Ежегодно в общинския бюджет се планират по 100 000 лв. за почистване на участъци от коритото на р. Суха и нерегламентирани замърсявания (микросметища) на територията на Община град Добрич. От 2004 година до сега са почистени около 10 км от различни участъци на коритото на р.„Суха” и повече от 60 нерагламентирани сметища на територията на Добрич.

По проект „Красива България” са привлечени близо 600 хиляди лева за: „Реконструкция на Градски парк „Св. Георги” – ІІІ и ІV етап”. АЕМО „Старият Добрич”, ЦДГ № 17, СОУ „Климент Охридски”. По програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” са презатревени 80 дка зелени площи. През 2006 година се изградиха и дооборудваха 5 нови детски площадки. Предстои дооборудването на още 2 площадки. През 2006 и 2007 година са изработени и поставени 170 броя пейки в централна градска част и парк “Свети Георги”. След 3-годишно съдебно производство, Община град Добрич успя да въведе в експлоатация обект „Център за защита на природата и животните”.

Депо за твърди битови отпадъци в с. Богдан - След полученото целево финансиране (2 000 000 лв.) от Републиканския бюджет и безвъзмездна помощ (500 000 лв.) от ПУДООС, от началото на годината продължи изграждането на нова клетка за депониране. Целта е въвеждането в експлоатация на обекта до края на 2007 година.

Община Добрич е първата българска община, в която се осъществява Програма за реализация на благоустройствени мероприятия върху обекти – общинска собственост с участието на гражданите на Добрич. В резултат на двугодишното действие на пилотната програма са реализирани 38 обекта на стойност 190 000 лв.

III Икономическо развитие и евроинтеграция

През периода 2003 – 2007 година в икономиката на Добрич се развиват процеси на стабилизация и растеж. Налице е предприемаческа активност - увеличението на броя на микро предприятията е над 1,5 пъти. Голямо количество фирми са създадени с местен капитал, много гъвкави спрямо пазарните тенденции, но са малки и все още с доминираща стратегия на оцеляване. Продуктовата гама през последните четири години се обогати с инвестицията на «Ксела България» в производството на строителни материали, австрийската фирма «Гебе» в производството на конвектори, американската компания “Елмарк груп индъстрийз” в производството на автоматични предпазители и всички видове дефектнотокови защити. “Семена Добрич”АД отвори Завод за заготовка на семена, а добричката фирма “Агромастер” откри първата в България фабрика за производство и заготовка на семена по проект на Програма “Сапард”. Фирми като «Аве», «Рива Шуус», «Индупрес груп» «Мебел стил», «Неди – стил», «Савимекс», «ФАМА», «Господинов и синове», «Ив-Ел», «Никос хранинженеринг», и други разшириха своите производства. Общата сума на инвестициите в местната икономика надхвърля 120 млн. Евро. От продуктовата гама отпаднаха олиото и маргарина вследствие на оттеглянето на инвеститори като «Бунге» и «Юниливър». В Добрич стъпиха известни международни вериги като Техномаркет, Технополис, Mr Bricolage, Кауфланд. Нарастването на средната работна заплата в частния сектор е +21,32 %, но сравнителен анализ на възнагражденията в структуроопределящите отрасли на местната икономика показва конкурентни предимства за съседни икономически центрове. Безработицата в Добрич е трайно по-ниска от средната за страната, с изразен сезонен характер поради сезонната активност на фирмите от сферата на туризма, селското стопанство, строителството и търговията на открито

За своята проактивна политика, насочена към подобряване на бизнес средата, Община Добрич е сертифицирана от Фондацията за реформа в местното самоуправление и Американската агенция за международно развитие като Община - готова за бизнес с отличие и Община с най – мащабна подкрепа за бизнеса.

През четиригодишния си мандат общината стабилизира общинските дружества и ги превърна във важен фактор за осъществяване на социалната политика. Има подобрен туристически имидж – беше открит Туристически информационен център в сградата на Художествената галерия, изработени са рекламни материали. В рамките на 3 години Добрич отбеляза участие в 5 туристически борси в страната и презентационни срещи с туроператори. Насърчава се производството и продажбата на местния рекламен продукт чрез организиране на специализиран базар. Разработени са 5 тематични маршрута, двуезичен сайт, в процес на разработване са Атракционен / Скейт парк, Стратегия за развитие на туризма и туристически портал на Добрич в Интернет.

През мандата община Добрич реализира 7 проекта с международно участие, в които партнира на колеги от Гърция, Германия, Турция, Румъния, Италия, Украйна, Унгария, Полша, Великобритания. Създадени са добри партньорски връзки с община и област Констанца в Румъния в изпълнение на проекти по линия на трансграничното сътрудничество. Добрич реализира успешни партньорства в проекти на местно ниво, като особено ползотворни са те с Общини Добричка, Крушари, Генерал Тошево и Тервел. Общината е желан партньор от страна на неправителствения сектор.

IV Здравеопазване и социални дейности

Разкрихме нови социални заведения и разширихме обхвата на съществуващите. Увеличихме капацитета на Дом за стари хора от 103 на 115 места. С предоставени средства от фонд “Социално подпомагане” в Дома за стари хора бе оборудван кабинет по двигателна рехабилитация, с което се повиши качеството на предоставяните социални услуги. Увеличихме капацитета на Домашен социален патронаж от 300 на 350 места. Разкрихме Приют за безнадзорни деца и сираци. Стартирахме изпълнението на програма “Социален асистент”. Разкрихме Дневен център за възрастни с увреждания. Увеличихме капацитета на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Разширен е кръгът от услуги, предоставяни от Дневен център за деца с увреждания.

Обновихме детските ясли и разкрихме нови яслени групи: 680 хиляди лева са вложени за ремонти на детските ясли. Разкрити са две нови яслени групи в детски градини с номера 26 и 26. През 2005 г. беше разкрит “Първичен здравен център” в ромския квартал. За осигуряване на по-добро качество на здравното обслужване на недоносени новородени деца - Община Добрич осигури средства в размер на 30 000 лв. за закупуването на кувьоз.

Работихме за създаване на достъпна среда и интегриране на хората с увреждания чрез: обновяване и ремонт на подлеза към Градски парк “Свети Георги”. Реализиране на първи етап от проект за реконструкция на пешеходната зона с осигурена среда за нормалното придвижване на хора с увреждания. Изградени бяха подходи за инвалиди пред обществени сгради, осигурена бе финансова подкрепа за провеждането на инициативи на организациите на хората с увреждания, три поредни години Добрич е домакин на националния празник на специфичните възможности на сляпо – глухите, осигурени са работни места

V. Устойчиво и конкурентно образование

Бяха осигурени 350 хиляди лева за ремонт на детските градини. Подобрихме материалната база в училищата. Защитени и реализирани са проекти към Социално инвестиционния фонд. Извършено е енергийно обследване на четири училищни сгради. В училищата има 38 компютърни кабинета с 475 компютъра. От 2006 г. училищата разполагат с 18 лаптопа и 19 мултимедийни проектора. Обновена е училищната мебел. През четиригодишния период е обновена спортната база в учебните заведения. Реализирани са проекти на стойност 78 хиляди лева за подпомагане на физическото възпитание и спорта. Увеличиха се средствата, заложени в Общинския спортен календар за ученически спорт – 12 500 лв. през 2005 г., 18 400 лв. през 2006; Изпълнен е ангажиментът за финансова автономност на училищата. По разработени и одобрени проекти и програми на Министерството на образованието и науката за 2007 година за общинските училища са отпуснати средства за: енергийна ефективност на обща стойност 300 хиляди лева, „Модернизиране на материалната база в училище” 72 хиляди лева, „Развитие на извънкласната и извънучилищната дейност” – 149 хиляди лева. Изградени са системи за видеонаблюдение за 15 хиляди лева. Одобрен е проект по Програма „ФАР” – „Образователна и здравна интеграция на уязвимите малцинства със специален фокус върху ромите” в ЦДГ №20 „Радост” на стойност 75 хиляди лева и в ЦДГ №32 „Зорница” за 78 900 лв

VI Култура

Културният живот в Добрич бе изключително наситен с богата и многообразна културна програма. В нашия град гостуваха изявени формации, писатели, инструменталисти, художници, научни работници от страната и чужбина. В организацията на общоградските, националните и международни акценти на културната панорама на Добрич през периода свой дял имат всички професионални културни институти и 91 любителски колективи, клубове и школи с 2297 участници, както и творческите групи и съюзи, частни културни сдружения. Добрич се утвърди като фестивален център със седем Международни фестивали и конкурса, национални фестивали и конкурси, наложиха се нови културни инициативи и проекти. Културните институти на Добрич са газифицирани. Извършиха се основни ремонти. Община Добрич осигури близо 150 хиляди лева за издателска дейност.

Всички представени резултати от четиригодишното ни управление са следствие на общите усилия и ежедневното постоянство на кметския екип, общинската администрация, общинските съветници, бизнес–средите и цялата добричка общественост.

Направихме уверена крачка напред за различното бъдеще на Добрич като изминахме нелек път, изпълнен с много трудности и предизвикателства, и едновременно с удовлетворение от немалкото успехи.

Постигнатите резултати изискват и задължават през следващите години да се работи с приемственост, последователност, упоритост, силна мотивация и желание, защото Добрич има потенциала и възможностите да се превърне в бързо развиващ се европейски град.

 


Сходни връзки

КАТО УСПЕШЕН ОПРЕДЕЛИ МАНДАТА СИ КМЕТЪТ ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди