изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:28 EEST
Андрей Райчев: Водещите партии на местните избори ще са ГЕРБ, БСП и ДПС    
Интервюта Какви са предизвикателствата пред партиите на предстоящите местни избори? Очертават ли се вече партиите - победители? Променят ли се интересите на обществото? Какви ще са новите предизвикателства пред бъдещата местна власт? Отговор на тези въпроси Агенция “Фокус” потърси от социолога Андрей Райчев.

Фокус: Г-н Райчев, след като вече се очертаха основните кандидати в повечето градове, може ли да се прогнозира кои партии ще имат най-голям успех на местните избори?
Андрей Райчев: Най-общо казано е лесно да се прогнозира кои партии ще имат успех, но въпросът е в детайлите, а детайлите не могат да бъдат прогнозирани.
Фокус: Кои ще са партиите, които ще спечелят най-много кметски постове след края на кампанията?
Андрей Райчев: Първо, кметските постове не са никакъв критерий. В болшинството места, изключвам София и най-големите градове, това са сложни коалиции и всеки твърди, че е спечелил. Ако броим кметове - това е най-лесният начин. Да речем: България има 1000 кмета (те не са 1000 разбира се), но ако вземем 1000 кмета, ако съберем всички спечелили, излизат 2000 - 3000 кмета. Защото всеки, който е подкрепил даден кмет, се обявява за победител. Това въобще не е критерий за победа на партия. Реалните критерии са броят на съветническите места. По този критерий няма никакво съмнение, че три ще са водещите партии. Това ще са същите, които водеха на евроизборите, но в друго съотношение. Ще има не толкова по-близка между ГЕРБ, БСП, ДПС.
Фокус: Каква е вашата прогноза за съотношението между тях?
Андрей Райчев: За ДПС ми е трудно да кажа. Но ДПС ще си набере своя класически електорат - между 300 000 - 500 000 гласа, според мен. Това е само прогноза. Аз не съм магьосник. Казвам това, което показват данните в момента. По-вероятно е ГЕРБ да води пред БСП в крайното класиране за съветници. Съдя по парламентарните избори. В момента около 23 % от избирателите твърдят, че биха подкрепили ГЕРБ, а около 18 % - БСП. Това е една значима преднина с около една пета и тя ще се отрази на кметските избори.
Фокус: В такъв случай ГЕРБ ли ще е водещата партия след местните избори?
Андрей Райчев: Другото би било изненада.
Фокус: Как ще коментирате представянето на десните партии?
Андрей Райчев: Те направиха много силен ход с обединението си в София и получиха реален шанс. Куриозът е, че ГЕРБ едва ли ще изпита кой знае какви затруднения в страната, но самият му лидер ще има много трудна задача в София - поради обединението на десните.
Фокус: Какви ще са основните мотиви на избирателите да подкрепят даден кандидат за кмет?
Андрей Райчев: Нормални мотиви. Става дума за два вида хора. В по-големите градове това са политически мотиви. В по-малките градове това са изключително нормалните мотиви на гражданина, който подкрепя “своите” във вземането на местната власт. Местната власт е все по-важна. Първо, все по-богата. Второ, все повече от хората осъзнават, че зависят не толкова от министър-председателя, колкото от кмета. Същото се отнася и за бизнеса. Не говоря за едрия бизнес, разбира се, но средният и дребният бизнес е много зависим от кмета, от корупцията в общината.
Фокус: Може ли говорим за непреодолими противоречия в отношенията между партиите и за безпринципни коалиции на предстоящите местни избори?
Андрей Райчев: Случаят е такъв, че това, което наричате “безпринципни коалиции”, аз не мисля, че има такива. Щом се е стигнало до една коалиция, значи някакъв принцип е спазен, има някаква полза за двете партии. В този смисъл това е принципът на властта. Но, това, което обикновено хората наричат “безпринципни коалиции”, в случаят няма кой знае какъв интерес за такива.
Всички партии решават задача за демонстрация на сила. Да започнем с ГЕРБ. Това са втори избори за ГЕРБ, но все пак първи избори, с който той реално влиза във властта. Изборите за евродепутати са далечна работа, докато тук реално ГЕРБ влиза във властта. Много важна задача е той да подчертае своята сила и да влезе във властта самостоятелно, максимално. Същото важи за БСП. БСП вече е две години във властта, по-точно най-решаващата партия за властта, и трябва да покаже, че в момента има сили. Въпреки че тези избори ги заварват в средата на мандата, което е най-тежкият момент въобще. Спомнете си НДСВ. Най-тежко загубиха местните избори, много по-добре се представиха на следващите парламентарни. Иван Костов когато беше министър-председател, също местните избори го удариха много тежко, той ги загуби. Така че за БСП това също са много важни избори, на които те трябва да покажат максимума, да покажат сила. Съответно за ДПС, ДПС винаги зависи от това колко силна е. Ако хората предвидят слаба ДПС, те ще загубят каквото и да било значение.
Фокус: Как ще обясните тенденцията големите партии да търсят да подкрепят успешни кметове, зад които да се обединят?
Андрей Райчев: Както ви казах, въпросът за кмета е сложен, тъй като няма абсолютно мнозинство. Навсякъде те разчитат на 30 на сто, 20 на сто. Поради тази причина се водят изключително сложни сондажи. В този случай печеливш се оказва лично популярният човек. Когато кметът има голяма, лична “зестра”, естествено е големите партии да искат да отидат при него и да добавят в зестрата му своя дял, с което да покажат победа.
Фокус: Могат ли да бъдат определени партии, които ще загубят от местните избори?
Андрей Райчев: Предварително е много трудно да се каже кой ще загуби от местите избори, но има много опасности. Ако например обединението на сините не им донесе победа в София, положението им се влошава. Ако БСП загуби с прекалено голяма дистанция от ГЕРБ, положението й се влошава. Ако ГЕРБ не постигне очакваното от всички първо място, положението му се влошава. И така.
Фокус: Наблюдават ли се нови тенденции?
Андрей Райчев: Тече европеизация на избирателите. Интересът, особено в малкия и средния град, става прагматичен. Избирателят не слуша приказки, а гледа изгодата и ползата си. Тоест, той сключва договор с властта. Това е много хубаво. Това е европеизация, хубаво нещо.
Фокус: Споменахте европеизация. Новата местна власт ще има ли отговорност към еврофондовете?
Андрей Райчев: Европа по принцип предпочита да работи с общините, а не с нациите. Като тенденция и като реалност, разбира се, че ще има голяма връзка. Материалният стимул, който тук тежи и засяга хората, е много мощен.
Фокус: Ще може ли новата местна власт да осъзнае тази своя отговорност?
Андрей Райчев: Разбира се, тя вече я е осъзнала. Те за това толкова се борят за власт. Това ще бъдат най-яростните избори.
Фокус: Защо все повече представители на бизнеса желаят да получат пряко политическо представителство?
Андрей Райчев: По същата причина. Те не искат да бъдат заложници на една или друга политическа партия, а пряко да участват в управлението на общината. За това си говорехме до сега. Бизнесът много зависи от общината.
Фокус: Как ще коментирате навлизането на “ченгета” сред кандидат-кметовете?
Андрей Райчев: Това е интересен феномен и се дължи, мен ако питате, главно на реакцията, която българите извадиха за досиетата. Доскоро това беше нещо срамно, сега едва ли не излизат с думите “Аз съм горд, че бях... Това беше полезно”. Такива са фактите. Тази, почти задължителна деполитизация на хората от службите, престана. Те съвсем сериозно и активно се мъчат да се доберат до позиция във властта. Това не е някаква тенденция, че Държавна сигурност го прави. Правят го самите елементи от Държавна сигурност.
Фокус: Очаквате ли на местните избори да има компроматна война срещу партии или отделни политически личности във връзка с разсекретяването на досиетата?
Андрей Райчев: Не ми се вярва. Хората престанаха да са чувствителни на тази тема. Не чувствам, че хората се вълнуват особено много от това кой какъв е бил преди. До такава степен, че това е факт, че самите те се почувстваха леко окрилени. Бих казал, малко повече окрилени отколкото е нормално. Аз не съмнявам, че Комисията по досиетата е отворила всичко. Отворило се е всичко, което е имало там, но получава се една странна история. Депутатите от БСП, например, са на доста отговорни места, докато около Бойко Борисов цари едно “безченгейшие”, така да кажа. Някак си няма нито един... Нещо повече, със сигурност знам, че един известен син депутат навремето е писал доноси срещу жена си, също много известен човек в България. Изведнъж се оказа, че тази работа не се е видяла, изчезнала е някъде. Има и други депутати около Иван Костов, за които всички казват, че са ги виждали, а пък ги няма. Така че тук има и такъв елемент, който е повод за размисъл.
Фокус: А битката за София? Вашата прогноза за представянето на основните фигури?
Андрей Райчев: Не можем да гадаем по никакъв начин. Трябва да видим изследванията. Да ви кажа, изследванията до сега не важат, поради простия факт, че хората не знаеха кандидатите. Сега знаят кандидатите, и след няколко дни ще имаме изследвания, които ще ни кажат какво ще стане. Това не отменя предизборните кампании. Това също е ужасно трудно и вие в момента ме приканвате да вляза в ролята на магьосник, какъвто аз не съм обаче.
Фокус: Може ли да се каже, че битката за София е вече с предизвестен край?
Андрей Райчев: Не, няма нищо подобно. Това е много тежка и трудна битка.
Фокус: Всеки един от кандидатите изразява увереност в собствените си сили и в своята победа.
Андрей Райчев: Е, който излезе да губи, да губи. Така, че който няма увереност, той трябва да я изразява.
Фокус: Очаквате ли изненади?
Андрей Райчев: Изненадите за това са изненади, защото не ги очаква никой. Истинската изненада е това, което никой не очаква. Така че никой не очаква изненадите. Изненадите са предчувствие. Ако ме питате дали предчувствам изненади, отговорът ми е, че моята работа не е да предчувствам.
Цветана ГЕОРГИЕВА

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Андрей Райчев: Водещите партии на местните избори ще са ГЕРБ, БСП и ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди