изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:18 EEST
Русия отново плаши света    
По светаСлед енергийните конфликти със Запада и съседите си, след “месния” спор с Полша, засилване на напрежението между Москва и Лондон във връзка с убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко и не на последно място проблема около третия позиционен район на противоракетната отбрана на САЩ в Европа, Русия отново демонстрира възобновената си мощ, която бе отслабнала след разпадането на Съветския съюз.


Генералният щаб на руските въоръжени сили демонстрира изпитание на нов вид вакуумна бомба, като кадри от изпитанията й бяха показани по руския “Первий канал”. Новото изобретение бе определено от медиите като “бащата на всички бомби”.
Бомбата е била изстреляна от свръхзвуков самолет Ту-160 и е била спусната на земята с парашут. Ефектът от бомбата може да се сравни само с този от атомната бомба, коментира Александър Рукшин, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Съобщено бе също, че новата бомба е екологично чиста. Резултатите от изпитанията са показали, че въпреки че тя има мощността на ядрено оръжие, изобщо не замърсява околната среда
Министерството на отбраната на Русия подчерта, че този военен експеримент не нарушава клаузите на нито един международен договор и че Русия не започва нова фаза в борбата за въоръжаване.
Първите коментари се появиха в западната преса. Русия изпрати войнствено и предизвикателно послание към Запада с изпитанията на нова супербомба, коментира в. “Дейли Телеграф”. Разработено при условия на секретност, вакуумното взривно устройство може да излъчва ударни вълни, мощни, колкото отделяните при ядрена експлозия, стана ясно от репортаж на държавната телевизия. Като определи бомбата за уникална, “Первий канал” показа запис на стратегически бомбардировач Ту-160, изхвърлящ бомбения си товар над полигон. Следва мощна експлозия.
Изпитанието на нова бомба изглежда е нов опит на Кремъл да демонстрира военна мощ, официални лица заявиха, че Москва разработва нова вакуумна бомба, която ще бъде допълнение към и без това мощния руски ядрен арсенал, отбелязва в. “Гардиън”.
Съобщението за изпитанието, предизвикало изненада и шок сред световните експерти по въоръжението и политическите кръгове, съвпадна с друга новина от същия характер.
Градските власти на град Саров, Нижегородска област, случайно разсекретиха най-новия проект за руска подводница, публикувайки на своя сайт отчет за срещата с нейния командир. Безпрецедентната секретност около тази подводница принуждава да се предположи, че става въпрос за уникален експеримент на руски военни и учени, коментира днес в. “Коммерсант”.
На 6 септември на официалния сайт на Саров (www.adm.sarov.ru) се появи съобщение за визитата в град командира на подводницата “Саров” капитан първи ранг Сергей Крошкин. Отбелязва се, че “Саров” засега се намира в северодвинския завод, но “главнокомандващият ВМФ е поставил задача да се приключи работата до края на годината”. Съобщен бе номера на проекта на подводницата – 20120 – и са приведени нейните тактико-технически характеристики. Според тези данни новата подводница прилича на дизеловите проекти 877 “Палтус”, но има по-голяма водоизместимост. (3950 тона вместо 3050).
Същевременно, трябва да се отбележи, че съвсем наскоро, на 21 август по време на откриването международния авиационно-космически салон “МАКС-2007” руският президент Владимир Путин обяви решимостта си да превърне самолетостроенето в национален приоритет след десетилетия на изоставане зад Запада.
Седмица по-рано руският президент взе решение да възобнови полетите на стратегически бомбардировачи, способни да нанасят ядрени удари срещу САЩ. За първи път след 1992 г. бяха подновени и патрулите над Атлантическия, Тихия океан и Арктика. Тази стъпка също предизвика учудване и изненада на Запад.
Отново на 21 август съветникът на президента на Русия по военнотехническата и отбранително-промишлената политика Александър Бурутин обяви, че във
връзка с възобновяването на редовните полети на стратегическите бомбардировачи Ту-95 и Ту-160 може да бъде взето решение за продължаване на производството им.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Русия отново плаши света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди