изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-28 @ 21:20 EET
* 14 СЕПТЕМВРИ - ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В НС "ПБЗН" :ОГНЕБОРЕЦЪТ ТРЯБВА ДА Е СМЕЛ ЧОВЕК И ДА ИМА СИЛЕН Д    
Ред и сигурностДиректорът на областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Добрич - комисар Димчо Симеонов пред НДТ

- Комисар Симеонов, с какви чувства добричките огнеборци посрещат професионалния си празник?
- Празника го посрещаме със смесени чувства, предвид това, че лятото и най-вече месец юли беше много натоварено, защото обстановката бе усложнена. За юли месец имаме пожари повече от колкото за цялата 2005 г. От началото на 2007 г. до момента в областта има обслужени 1 220 произшествия. Те са близо два пъти повече отколкото през същия период на м. г. Като брой най-много са увеличени пожарите в сухи треви и отпадъци. Но можем да кажем, че служителите на дирекцията са удовлетворени, предвид това, че пожарите бяха овладявани своевременно.
- Стигна ли се до големи щети в резултат на усложнената обстановка през летните месеци?
- Като цяло можем да кажем, в сравнение с обстановката в страната, пожарите в областта са много на брой, но материалните щети не са много големи. Почти всички пожари в горските масиви бяха овладени на време, имам предвид в района на селата Батово, Бакалово, Житница, Тянево, Лясково, Огнянци. Беше създадена добра организация на нашите сили и с помощта на Държавните лесничейства, на фирмите - най-вече на "Шеле", не се стигна до големи материални щети. Такъв пример бе и пожарът в с. Чукурово. Силният вятър разпространи пламъците и бе обхванал и населеното място. Ако не се беше създала нужната организация да има много пожарна техника и хора - и от самото село, и от фирми - ВиК, Гражданска защита, Енергоснабдяване, Държавните лесничейства, щеше да има големи щети не само в горските площи, но и в населеното място.
- Само на високите температури и засушаването ли се дължи този голям брой на пожарите през лятото? Много често те са резултат на изхвърлена цигара, на небрежност.
- Пожарите най-вече са резултат на небрежност. Независимо, че чрез средствата за масово осведомяване се предупреждаваха гостите и хората от областта, пожарите са най-вече поради небрежност на самите граждани. При сухата трева и високите температури и най-малката искра създаваше опасност от възникването на пожари.
- А как стои въпросът с опалването на стърнищата, което е забранено? Не станаха ли малко по-дисциплинирани и отговорни стопаните? Имахте ли такъв проблем?
- Тази година нямахме проблем с опалване на стърнища, независимо, че реколтата се прибра много по-рано. Самите стопани спазиха нашите препоръки и изискванията и нямаме констатирани опалвания или от опалване пожарът да се разпространи в горски масиви и жилищни сгради.
- Въпреки че е празник, какви проблеми съществуват пред дирекцията, която ръководите?
- Проблемите са общи за всички дирекции. Първият е по-отношение на техниката, която е стара и амортизирана и постоянно дава аварии. Но като че ли има някакви проблясъци, започна да има надежди, че ще има обновление на техниката. В четири области м. г. бяха дарени 40 нови автомобила. И други дирекции се започнат да се комплектоват с нова техника. При нас такъв проблем не съществува в Албена. Ръководството на комплекса гледа много сериозно за пожарообезопасяването на курорта и службата е най-добре оборудваната в цялата страна.
- От известно време дирекцията има и друга функция - аварийната безопасност, която не е много известна на хората. В какви точно случаи участват ваши служители, освен при гасенето на пожари?
- До момента сме участвали в аварийно-спасителни дейности в 220 случая. Най-често при отводняване, в Добрич служителите ходят на отключване на апартаменти, помагат на застрашени граждани в асансьори, асансьорни шахти, при срутвания. При силните ветрове, които бяха през лятото, отстранявахме паднали дървета. Имаме много участия в пътно-транспортни произшествия за освобождаване на застрашени пътници в автомобилите.
- Какви качества трябва да притежава един човек, за да бъде добър пожарникар?
- Първо, той трябва да е убеден, че иска да служи в органите на пожарната безопасност и да е наясно какво означава тази професия. Един служител, за да започне работа, трябва да премине през много, така да се каже, препятствия. Той трябва да знае, че в тази служба има много голямо физическо натоварване и във всякакъв вид ситуация може да му се случи нещо непредвидено. Той трябва да е съобразителен, да притежава качества на смел човек, силен дух, физически да е много добре подготвен.
- Кои са най-хубавите момента в работата на огнебореца?
- Най-хубавите са, когато след много сериозен, тежък пожар, служителите бъдат удовлетворени от това, което са свършили - спрели са точно на момента разпространението на огъня и са спасили материални ценности и човешки живот.
- Какво ще пожелаете на служителите на областната дирекция по повод професионалния ви празник?
- Пожелавам им, първо, да са живи и здрави и да бъдат оптимисти. Най-вече да живеят с надеждата, че ще работят с нова противопожарна техника. Това със сигурност ще се случи. Използвам случая да благодаря на всички граждани, тъй като в тази тежка обстановка в пожарно отношение много от тях оказаха помощ. Благодаря най-вече на фирмите, които пряко участваха в гасенето на най-големите пожари и специално на фирма "Шеле".  Искам да благодаря и на средствата за масова информация, тъй като те бяха хората, които най-много апелираха и информация за пожарната обстановка стигаше до гражданите.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

* 14 СЕПТЕМВРИ - ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В НС "ПБЗН" :ОГНЕБОРЕЦЪТ ТРЯБВА ДА Е СМЕЛ ЧОВЕК И ДА ИМА СИЛЕН Д | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди