изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:21 EEST
ТАЛАНТЛИВА МЛАДА ОПЕРНА ПЕВИЦА СЕ ПРЕДСТАВЯ НА ДОБРИЧКА СЦЕНА    
КултураКита Бончева е родена в гр. Русе. От 6-годишна се занимава със солфеж, балет, пиано, елементарна теория и история на музиката. Завършва паралелно Английска гимназия и Националното музикално училище "Веселин Стоянов" в Русе, в класа по оперно пеене на известния вокален педагог Георги Делиганев, с когото работи и до днес. Дипломиран магистър по европейска икономика е. Завършва майсторски класове при известни български и чужди певци като Гена Димитрова, Христина Ангелакова, Реса Колева, Сандра Дъгдейл, Робърт Алдерсън, Йерусалем. Учила е в България, Белгия, Англия, Германия:


- Каква е причината концертът Ви да бъде именно на сцената в Добрич?
- Беше отправена покана към мен от отдел "Култура" на община Добрич, за което много благодаря. Аз съм емоционално свързана с града, от малка често идвам тук и по време на ваканциите ми на морето. Много се радвам, че мога пред добричка публика да покажа поне една малка част от големия репертоар, който имам.
- С какво ще се представите на концерта?
- С голяма любов подготвих програмата. Тя включва изключително интересни арии и песни. Надявам се да има много хора, които да дойдат в Огледалната зала днес /понеделник/ от 19 ч. Програмата  включва изключително известни арии от опери, които съм пяла на сцена. Част от тях са емблематични за мен и моя вид глас - аз съм лирико-колоратурен сопран. Примерно, Розина от операта "Севилския бръснар" на Росини, също така ария на Линда ди Шамони от едноименната опера на Доницети, също и Мюзета, която имах удоволствието да пея на русенска сцена в рамките на фестивал "Мартенски музикални дни". Ще представя ария от чудесната опера "Бохеми" на Пучини, която също много обичам, също арията на Оскар от "Бал с маски" на Верди. Ще изпея популярни песни от моя репертоар, част от които са на Георги Златев - Черкин, на Парашкев Хаджиев, също и руски песни, народни песни, обработени за сопран. Това е изключително богата програма. Пианистката е Божена Петрова и е много добра. Тя е артист-солист в Русенската филхармония. Също ще се изяви с една пиеса на Панчо Владигеров.
- Откога се занимавате с оперно пеене?
- Аз от малка се занимавам с музика и дори има леко комичен елемент в моята любов към операта. От амбициозно семейство съм и от много малка се занимавам с пиано, солфеж, с елементарна теория. В началото ненавиждах пианото и малко по малко след като започнах да свиквам и да посещавам по-често уроците, започнах да се отнасям и с по-голямо уважение към пианото, откъдето се породи и любовта ми към оперната музика. От много малка все си пусках у дома да слушам Монсерат Кабайе, огласях целия квартал и си пеех. Така още от 6-7 годишна на въпроса каква ще стана, аз отговарях, че ще стана оперна певица, без истински да разбирам същността на тази професия. След като пораснах завърших Английската гимназия паралелно с музикалното училище в Русе. Завърших в класа на известния вокален педагог Георги Делиганев. С него работя и до днес. Всъщност, той ме научи първоначално на изключително голяма дисциплина и обич към класическата музика и оперното пеене.
- Професионално ли се занимавате с оперно пеене?
- Да, солистка съм в Русенската опера. Дебютирах с ролята на Серпина от "Слугинята-господарка" от Перголезе. След това изпях още една роля от този предкласически репертоар на автора. Така до ден-днешен се изявявам на русенска сцена, но не само в България съм изнасяла концерти и съм участвала в оперни постановки.
- Къде в чужбина сте пяла?
- Музикалното ми обучение продължи след музикалното училище в Англия. Там учих в класа на Робърт Алдерсън и на една много добра певица - Сандра Дъгдейл. След това започнах да посещавам много майсторски класове на известните ни прими като Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Христина Ангелакова, Реса Колева, които също ме научиха на много тънкости в пеенето. В Нюрнберг, Германия, бях в класа на едно голямо светило в оперното пеене Йерусалим - педагог, който ме научи повече на начина на немско пеене. То се различава от начина, по който ни възпитават българските певци. Ние пеем с широко гърло, с изключително голям обем. Това също се цени много. Аз съм щастлива да съм надарена с много бляскав и силен глас. За това благодаря на природата и се надявам да имам голяма публика. Нещото, което наистина ме изненадва и намирам за отрицателно в България е, че винаги трябва да бъдеш признат първо в чужбина и на бял кон да дойдеш в собствената си държава. Това е нещо, което смятам, че не е редно. Но, така се случи и при мен. Едва след като започнах да покорявам сцени в чужбина, дори Румъния, и след като получих признание зад граница, едва тогава вече бях приета в собствена си държава, което наистина малко ме натъжава. Смятам, че младите хора трябва да бъдат подкрепяни в собствената си държава. Техните таланти да бъдат открити на собствена територия, а не да ги откриват чужди хора, на чуждо място. Защото в тези случаи много често така и оставаме в чужбина.
- Така ли се случи и с Вас?
- Аз винаги се връщам в България с много обич. Приемам покани за участие в оперни фестивали, постановки, много концерти съм изнесла в България. И го правя с голяма обич. Въпреки че имам много покани за чужбина. Аз говоря няколко чужди езика - английски, немски, френски, руски и румънски дори. Имам много покани за работа в чужбина, тъй като съм завършила европейска икономика и право. Но сърцето и душата ми са в класическата музика и оперното пеене.
- Коя е любимата Ви роля?
- Моята емблематична роля е тази на Розина.
- А, коя е ролята, която много Ви се иска да изпълните?
- Много са. Аз имам голям пресантиман към оперите на Пучини. Преди няколко месеца една от моите мечти се осъществи - изпях Мюзета, която много ме развълнува. Нещо, което си поставям за цел да изпълня, е Лучия де Ламермур. Аз много пъти съм пяла арии от операта, но не съм пяла цялата опера, а това би ме зарадвало.
- Какво искате да кажете на почитателите на оперната музика, за да ги поканите на концерта?
- Бих им казала да дойдат в Огледалната зала, да се настанят удобно, да се освободят душевно и да се насладят на едно истинско изкуство, което, надявам се, покорява все повече млади сърца. И наистина да прекарат чудесно. Аз ще дам всичко от себе си, за да ги направя щастливи поне за час и половина.
 


Сходни връзки

ТАЛАНТЛИВА МЛАДА ОПЕРНА ПЕВИЦА СЕ ПРЕДСТАВЯ НА ДОБРИЧКА СЦЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди