изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:08 EEST
ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА И РАЗДАДЕ АВТОГРАФИ НА ПЪРВОЛАЦИ В КАВАРНА    
ОбразованиеГеорги Първанов не изключва президентската институция отново да се намеси в спора между учителски синдикати и МОН

Президентът Георги Първанов откри на 15 септември учебната година в СОУ "Стефан Караджа" в Каварна, а след това, заедно с кмета Цонко Цонев, посети първолаците от I а клас на ОУ "Йордан Йовков". Той написа в буквара на учителката им: "На добър час с пожелание за много здраве и дръзновение по трудния път на знанието". Малчуганите използваха момента и един след друг се наредиха с подарените им току-що книжки с произведения на по-големи възпитаници на училището за автограф от президента. Държавният глава питаше за името на всяко дете, за да му напише личен автограф. След това той преряза лентата на новата детска площадка в забавачницата в ромския квартал на Каварна. Малко са детските градини у нас, които имат вид на четиризвезден хотел, каза Георги Първанов. И припомни, че при предишно свое посещение в махалата обещал, че - ако си построи вила, ще вземе майстори от квартала. До момента не се сдобил с вила. Навярно нямало и да се случи да има имот в региона. Но похвали каварненските строители, че са направили от детска градина "Детелина" истински шедьовър и тя прилича на четиризвезден хотел. Четиригодишните мургави малчугани пък в хор обясниха на президента, че най-много обичат да играят с пистолети и искат да станат полицаи.
"Учителската стачка със сигурност е проблемът на деня, защото не са много случаите да открием учебната година в състояние на стачна готовност" - каза президентът. Той смята, че са нужни бързи действия от страна на правителството и на всички ангажирани институции, по-активен диалог със синдикатите, за да се намери разумно решение на проблема преди обявената дата за започване на реални стачни действия или в най-лошия случай - в първите дни след 24 септември. Това означава решения, които да са по силите на държавата, да са постижими не само с оглед на сегашния бюджет, но и на проектобюджета за следващата година и за бюджетната рамка през идните години, каза президентът. И добави, че без съмнение държавата трябва да направи необходимото, за да уважи учителския труд. От друга страна не могат да се поставят искания, които не биха могли да бъдат реализирани. Той смята, че при необходимост, президентската институция отново може да се намеси при решаване на проблема, така както преди две години.  Но се надява да не се стигне до това, а прекият диалог между двете страни да доведе до конкретен резултат.
Трябва да започнем да работим дългосрочно за образованието, а не само в навечерието и в края на учебната година, каза Георги Първанов. И посочи, че Каварна е добър пример как това трябва да се прави. "Тук съм, за да дам необходимия знак от името на българските държавни институции, че трябва да има ново отношение към идеята за знанието и българското образование. Да има по-ясна визия, по-ясна стратегия за развитие на образованието" - каза президентът. Според него, са необходими нови съвременни решения за социалния статус на учителите. И това не се измерва само с доходите, а става дума за обществения престиж на българския учител, за повишаване качеството на българското образование. И припомни, че духовността е спасила българската нация и възродила държавността. Сега е ред държавата да има много по-активна политика по отношение на образованието и науката, защото имаме изключителен потенциал, каза още президентът при откриването на новата учебна година в Каварна.
Общо 175 са първокласниците в Каварна тази година. За ремонти на общинските училища са вложени около 1,1 милиона лева от общинския бюджет. Около 250 са учителите в общината, от тях около 200 участваха в символичната стачка на 15 септември. В СОУ "Стефан Караджа", където президентът откри учебната година, са решили да стачкуват ефективно на 24, 25 и 26 септември.
 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТКРИ УЧЕБНАТА ГОДИНА И РАЗДАДЕ АВТОГРАФИ НА ПЪРВОЛАЦИ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди