изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:04 EEST
ДА ЗАДЪРЖИМ МЛАДИТЕ ХОРА В ДОБРИЧ    
ОбразованиеДиректорът на Колеж - Добрич, към шуменския университет "Епископ Константин Преславски" - доц. Славка Славова пред НДТ


- Доц. Славова, Колеж - Добрич е пред прага на новата учебна година. Как я посрещате, успяхте ли да запълните всички обявени места?
- Учебната година за нас започна и може да се каже, че първият т. нар. зимен семестър за студентите-задочници приключи. Оттам-нататък предстои те да се доказват за изпитната си сесия, която наближава. Мога да кажа, че от гледна точка на запълване на колежа ние отдавна приключихме с приемането на първокурсници. Навярно интерес ще представлява как тази година се отрази на приема ни. Тя беше тежка за всички университети, предвид на това, че досега много момчета бяха активни кандидат-студенти и студенти, защото не искаха да отидат в казармата. За първа година такова нещо няма и общо взето навсякъде в страната във всички университети има отлив. Това обаче не се отрази на колежа. Може би защото ние обявяваме прием само в най-желаните специалности. Ние сме пример за структура, в която, ако някоя специалност не е достатъчно търсена, я закриваме. Мога да кажа, че закрихме три специалности. За съжаление, те са в педагогическото направление. Една от тях е "Предучилищна и начална училищна педагогика". Дори за "Начална училищна педагогика и чужд език" вече не правим втора поред година прием, поради това, че търсенето не е голямо. За наша изненада се наложи да закрием "Труд, техника и изобразително изкуство". Смятахме, че това е една хубава специалност за младите хора. Но така или иначе конюнктурата е друга и ние се съобразяваме с нея.
- А кои са най-предпочитаните специалности в Колеж - Добрич?
- Специалността, която е лидер при нас, е "Туризъм" - редовна и задочна форма, където имахме около 400 кандидати за 10 места в редовно и 10 в задочно обучение. В този смисъл виждате, че състезаващите се за едно място бяха твърде много и по принцип от две-три години балът не пада по-ниско от 23. Следващата, също изключително търсена специалност, е "Информационни технологии". При нея около 3-ма души в задочна форма и пет в редовна се бориха за едно място. Колкото и учудващо да е, закрихме "Начална училищна педагогика и чужд език", но открихме "Начална училищна педагогика и информационни технологии". Ние сме първото учебно заведение в България, което разкрива бакалавърска специалност, която отговаря на най-съвременните изисквания на Министерството на образованието и науката, защото информационните технологии вече се внедряват още от 1 до 4 клас. Няма защо да чакаме учителите да завършат и тогава да ги квалифицираме, по-добре още от сега да ги подготвим. Останалите две специалности традиционно се запълват на второ класиране. Това са "Библиотечно-информационни дейности" и "Фермерство". Сега специалностите ни са пет, по-рано бяха девет. Но пък за сметка на това - търсени, запълнени веднага и с още много чакащи. На тях ние предложихме специализантска форма и в момента върви прием на документи. Включените в нея ще специализират една година в съответното направление. След това ще преминат през кандидат-студентска кампания. Ще съберат сега кредити и след това ще бъдат в по-висок курс. Което отново означава, че няма да губят годината. Ние вече от четири години правим тази форма, тя е успешна. Нашите специализанти са, така да се каже, нашите потенциални студенти. Но все пак трябва да се потрудят, да преминат през кандидат-студентските изпити.
- Колко са новоприетите студенти през настоящата учебна година?
- Всички места в редовна и задочна форма бяха 70. Ние приехме около 99, почти 102 души, предвид на това, че имаме и възстановяване на студентски права. В търсените  специалности, където е най-жестока конкуренцията, се появи и много равен бал, тъй като кандидатите са с много близки резултати. В "Туризъм" имаме около 10 души с равен бал - мъже и жени. И това доведе до запълване на местата. Освен това, сега върви и прием на магистри. Може би, поради факта, че ние от години провеждаме обучение във всички образователни степени, студентите предпочитат най-напред да влязат в колежа, за да учат на място в родния си град. Това е така, тъй като те знаят, че после в същата сграда, но във факултетите на шуменския университет, ще завършат своето образование.
- Каква част от завършилите при вас степен "Бакалавър" продължават да учат за "Магистър"?
- Може би около 90 процента от завършилите професионален бакалавър искат да продължат образованието си. Това говори, може би, донякъде не добре за града ни, поради факта, че те общо взето няма къде да се реализират от гледна точка на това, че няма  достатъчно работни места. От друга страна и мисля, че това е по-съществената причина, е, че те не желаят да останат на това равнище на образование. По отношение на специалност "Туризъм" Албена предполага създаване на условия на работа, но ми се струва, че тези студенти разбират, че за една Европа професионалният бакалавър надали е най-доброто равнище. Що се касае до някои от другите специалности, наистина проблемът с намиране на работни места не е толкова лесен. Затова започнах с този акцент, с който не искам да дам лоша оценка за политиката на град Добрич, а по-скоро да направим възможното колкото се може повече млади хора да работят в града.
- Какво друго, освен обучението, привлича студентите ви - имам предвид база, битови условия?
- Базата определено ги привлича. Всяка година ние с нещо се отчитаме пред студентите. Студентското интернет-кафе, което е с безплатен интернет, сега смятаме да разширим. Непрекъснато попълваме библиотеката на колежа - годишно с около 1000 тома специализирана литература, което никак не е малко. Сега на студентите готвим нова изненада. Смятаме сайтът на Колеж Добрич да бъде пригоден за обучение на студентите и всеки от нашите колеги вече е приготвил свои лекции, които могат да се ползват он-лайн. Не говоря за дистанционно обучение, а за това,  че студентите безплатно ще могат да ползват учебни материали. Смятам, че това за тях ще бъде най-големият подарък през новата учебна година. Има и друг подарък. Те знаят, че за тяхното обучение ние сме включили изключително квалифициран преподавателски състав - хабилитирани преподаватели не само на шуменския университет, но и от други реномирани университети - от софийския, великотърновския, от софийското училище по библиотекознание и информационни технологии с ректор проф. Денчев. Т. е. - професорите идват в Добрич, а не студентите на Добрич да се разпръскват на други места. Това е и една социална функция на колежа - да задържа младите хора в града. Може би малко пресилено говорих за липсата на работни места. Но на мен ми се иска младите хора да остават в Добрич.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ДА ЗАДЪРЖИМ МЛАДИТЕ ХОРА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди