изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:59 EEST
ПАМЕТНИК НА ВОДАЧА НА КАВАРНЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ ОТКРИХА В КАВАРНА    
Култура     Паметник на водача на Каварненското въстание от 1877 година – Андрей Василев – Амира, откриха вчера в Каварна кметът на града Цонко Цонев и авторът му - скулпторът Георги Чапкънов.

 

     Бюстът на Амирата е класически тип, изработен е от бронз и е монтиран върху мраморен постамент на площад “Защитата на Каварна”.

     Започнах го през лятото, работих го с радост, защото съм добруджанец, обичам този край и хората му и се чувствам щастлив, че мога да направя нещо за тях, каза известният скулптор. Той добави, че фигурата на Андрей Василев не го е затруднила. За първообраз му е послужила една фотография, на която героят от въстанието е с фес. Преценил, че предводител, който се е борил против башибозушките орди, не бива да е с такъв атрибут и не го поставил върху главата му.

    Андрей Василев е известен като предводител на самозащитата на Каварна от нередовна турска войска и башибозушки орди, които разрушават и опожаряват града през лятото на 1877 година. В историята събитието влиза с името Каварненско въстание.

  След освобождението на Каварна Андрей Василев оглавява доброволческа конна чета от 80 добруджанци, която действа в тила на турската войска. Като редовен разузнавателен ескадрон под руско командване четниците взривяват железопътната линия между Варна и Шумен. Конният отряд пленява керван от 75 коли, охранявани от башибозук. При разпита им се установява, че 25 от пленниците са участвали в каварненските кланета.

     Водачът на Каварненското въстание доживява до 103-годишна възраст и почива на 12 април 1934 г.

   За изграждането на паметника са изразходвани 30 00 лева от общинския бюджет. Направата на монумента е по повод на 130 години от Каварненското въстание и е израз на признателността на каварненци към водача му, припомни Цонко Цонев. 

Димитър АПОСТОЛОВ

СНИМКА

 


Сходни връзки

ПАМЕТНИК НА ВОДАЧА НА КАВАРНЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ ОТКРИХА В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди