изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:22 EEST
ГАЛИНА ДУРМУШЛИЙСКА Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ    
НовиниНа вчерашното си последно за мандата редовно заседание Общинският съвет в Добрич утвърди новия почетен гражданин на Добрич и това е народната певица Галина Дурмушлийска. Четирима бяха номинираните за почетното звание тази година. Те бяха спортния деятел Неделчо Колев, Галина Дурмушлийска, ръководителя на строителна фирма Лариса Димитрова и агрономът-изследовател проф. Христо Контев. Комисията от общински съветници и общественици утвърди народната певица.

Тя е родена през 1959 г. в село Ведрина. Дългогодишен солист на Ансамбъла за народни песни и танци "Добруджа". Чрез своята концертна дейност, многобройни записи в БНР и издадени дискове тя от години представя красотата на добруджанския песенен фолклор не само в България, но и далеч зад нейните предели. През последните години Галина Дурмушлийска живее в Холандия и е съавтор на значими проекти, подкрепяни от холандски организации за създаване на певчески състави, които да изпълняват автентични български народни песни от  различни райони на страната. Така през 2003 г. в Амстердам е създаден вече утвърденият хор "Чубрица". Създаденото от Галина Дурмушлийска трио "Пауни" развива широка концертна дейност не само в Европа, но и оттатък Атлантика. Галина Дурмушлийска извършва и благотворителна дейност като морално и материално подпомага добрички деца в неравностойно положение като осигурява безплатно обучение и почивка за лауреати от конкурса "Иван Георгиев" в с. Дъбовик.
 


Сходни връзки

ГАЛИНА ДУРМУШЛИЙСКА Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди