изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:59 EEST
ПАРКЪТ В ДОБРИЧ ИМА ЗАЩИТЕНИ ВЕКОВНИ ДЪРВЕТА    
ЕкологияРИОСВ-Варна обяви нови 9 вековни дървета за защитени


Нови девет вековни дървета на територията на областите Добрич и Варна са обявени за защитени, съобщиха от пресслужбата на екоинспекцията. Защитените дървета в Добричко се намират в градския парк "Св. Георги" и в землището на село Дебрене. Дърветата са от вида летен дъб, цер и ясен, с приблизителната възраст между 400 и 140 години. Височината им е от 18 до 25 метра, обиколката им варира от 2.85 до 4.80 метра, уточняват още от екоинспекцията. Най-стария екземпляр между тях е от вида летен дъб и е с височина 18 метра и обиколка 4.80 метра. Новите вековни дървета ще бъдат обозначени с табели.
Обявените защитени дървета се вписват в регистри в Министерството на околната среда и водите и в РИОСВ-Варна. На територията, контролирана от екоинспекцията, до момента има обявени със заповеди 159 вековни дървета, като за област Добрич те са 53.
От РИОСВ - Варна припомнят, че собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, да уведомяват екоинспекцията за настъпили промени в състоянието им, както и да осигуряват достъп на инспектори до защитените видове, за извършване на проверки по състоянието на дърветата. За допуснати нарушения на Закона за биологичното разнообразие санкциите за физически лица са в размер от 100 до 5000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци са в размер от 500 до 10 000 лв.
 


Сходни връзки

ПАРКЪТ В ДОБРИЧ ИМА ЗАЩИТЕНИ ВЕКОВНИ ДЪРВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди