изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:12 EEST
ЦЯЛ МАНДАТ КМЕТСКИЯТ ЕКИП НА ДОБРИЧ ВЪРВЕШЕ ПО ФИНАНСОВО МИННО ПОЛЕ    
Общество

Детелина НИКОЛОВА, кмет на Община град Добрич:

"Успешното" управление на предшествениците ни лиши добричлии от придобивки за 3 122 000 лева 
 В навечерието на изборите данъчните установиха още 1 198 000 лева данъци и лихви по тях за периода 2001-2003 г.
 Ще поискам Окръжна прокуратура да установи има ли виновни длъжностни лица



Четиригодишният ми мандат като кмет на община Добрич се оказа минно поле. Още при встъпването ми в длъжност като кмет през ноември 2003 г. избухна първата мина, заложена от предишния кметски екип и най-вече от неговия финансист Султанка Минчева, на която кметът Лъчезар Росенов бе делегирал пълните правомощия да се разпорежда с финансовите потоци.  И макар да съм била член на този екип в качеството ми на секретар на общината, аз не съм и подозирала за капаните, които са заложени за следващия управленски мандат в общината. С влизането ми в кметския кабинет се препънах в неразплатени разходи към доставчици на обща стойност 245 000 лева. Те бяха основно в сферата на образованието - 126 000 лева, в социалните заведения - 15 000 лева, в дейностите "Благоустрояване и комунално стопанство" - 95 000 лева. Но гилотината, която се спусна над главата на новия кметски екип и на мен в качеството ми на кмет, дойде с неразплатените данъци на общината - както по ревизионни актове, така и други данъчни задължения, които бяха установени и невнесени на обща стойност 1 924 000 лева. Най-крупни бяха задълженията на община Добрич по "Данък за общините", "Данък върху печалбата", "ДДС", такса "Битови отпадъци". Само лихвите по данъчно ревизионните актове възлзаха на 434 000 лева. И всичко това се стовари върху нас в началото на мандата и в края на финансовата 2003 година. За да бъдем окончателно заловени в капана, Териториална данъчна дирекция /ТДД/ -Добрич, наложи запор върху всички сметки на общината и пристъпи към принудително събиране на задълженията като всеки ден 10 на сто от приходите вместо към общинската хазна поемаха към държавния бюджет за покриване на задължения, натрупвани от предишния кметски екип и неразплатени от неговия финансист. Към началото на 2004 г. успяхме да покрием всички задължения към държавата в размер на 1 816 827 лева - сума, която при други обстоятелства, би ни позволила да подпомогнем родителите при заплащане на такси за детски ясли и ЦДГ в продължение на една година, или биха осигурили безплатен годишен градски транспорт за всички пенсионери, а не само поевтиняване на картите за лицата над 70-годишна възраст. Не можехме да реализираме някоя от тези добри идеи, защото трябваше да осигуряваме средства, за да покрием задълженията на общината. Успяхме да го направим като затегнахме финансовата дисциплина и събрахме несъбирани с години от предшествениците ни задължения от длъжници на общината - юридически и физически лица. Натъкнахме се и на друго недомислие - оказа се, че най-голям длъжник на общината е самата община, която не е внасяла дължимите такса в държавния бюджет "Битови отпадъци" и данък "Сгради" за публичната общинска собственост.
Предишният кметски екип бе обжалвал в съда ревизионния акт на Териториална данъчна дирекция за прериода от 1997 г.-2001 г., който установи невнесени доброволно задължения в размер на 1 473 252 лева с аргумента, че няма положителен финансов резултат. Но, със сигурност, г-жа Минчева е била наясно, че независимо от воденото дело лихви се начисляват и за периода те са се натрупали на стойност над 400 хиляди лева. Сума, която трябваше да излезе от сметката на общината заради нечия некомпетентност - нещо, което с последвалите си решения потвърдиха и Варненският окръжен съд, и Върховният административен съд. С решение от юли 2004 г. ВАС отхвърли жалбата на община Добрич срещу акта на ТДД, с която са определени данъчни задължения на общината за периода 1998-2001 г. Година по-късно Върховният административен съд остави в сила решението на Варненския окръжен съд.
Усилията ми през мандата бяха община Добрич да няма задължения към доставчиците и държавата, да осигурим възможност на общината безпрепятствено да участва в проекти по привличане на средства от фондове и такива, осигурени чрез използване на финансови инструменти. И, макар в продължение на 4 години аз и екипът ми да се движехме като сапьори в минно поле, неотдавна в бюджета на общината избухна още една мина. При това съвсем навреме - в навечерието на местните избори.
Още в началото на 2004 г. поисках от Териториална данъчна дирекция на Националната агенция за приходите в Добрич да бъде извършена данъчна ревизия за периода до встъпването ми в длъжност т.е. от 2001г. до 2003 г. По непонятни за мен причини, или, може би, по съвсем понятни, заповед за извършване на ревизия №118/06.03.2007 г. ми бе връчена едва на 13.03.2007 г. или броени дни преди изтичане на давностния срок за 2001 г. по чл. 171 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Тази заповед бе изменена със заповеди №179/05.04.2007 г.; №304/04.06.2007 г. и № 323/13.06.2007 г., с които се удължаваше срокът за приключване на ревизията. Още "по-навременен"- в навечерието на предизборната кампания, дойде и ревизионният акт № 08000323 от 3.08.2007 г., който ми бе връчен на 6 август и обхваща установяването на данъчни задължения за периода от 1.01.2001 г. до 31.12.2003 г. в размер на 1 198 372,42 лева. Структурата на задълженията вече е позната и е "патент" на финансиста Султанка Минчева - "Данък за общините" в размер на 751 163,03 лева и лихви за просрочие към тях в размер на 447 209,39 лева, които можеха да се избегнат, ако данъчните власти бяха извършили своевременно поисканата от мен ревизия, а не бяха изчаквали края на мандата. На основание чл. 127 от ДОПК, задълженията подлежат на доброволно плащане в 14-дневен срок.
Считам, че с тези си действия органите по приходите целят да блокират работата ни. Те създават финансови затруднения на общината и изземват значителен неин ресурс точно в този момент, който неминуемо е свързан във времето с предстоящите местни избори и заявеното от мен намерение да се кандидатирам за нов мандат.
От друга страна, равносметката показва, че нашият кметски екип е бил под постоянен обстрел от заложените от предшествениците ни мини. Не бих искала да приемам, че това е било направено злонамерено. Противното обаче означава, че е извършено от некомпетентност.
Направената равносметка показва, че сегашното ръководство на общината получи в наследство данъчни задължения в размер на 3 122 000 лева. Всички тези данъци към държавата са натрупани в предходните два мандата.
Сега, в резултат на това, ние сме принудени да заделим 3 122 000 лева от собствените бюджетни приходи и да поемем вината за действията или бездействието на управлявалите преди нас. Вместо да прибавим този значителен финансов ресурс към собствените средства, необходими за асфалтиране на улици, канализации, водопроводи, улично осветление и други дейности, от които се нуждаят гражданите на Добрич, ние ги подаряваме на държавата.
Само ще посоча, че сумата, която за четиригодишния мандат, благодарение на г-жа Султанка Минчева сме задължени да внесем в бюджета на държавата би била достатъчна да се рехабилитират изцяло 80 000 кв. м. улична настилка, което се равнява цялостното преасфалтиране и възстановяване на бул. "Добруджа", или да се изградят 11 километра нови водопроводи, или да се възстанови осеметажното "изтърбушено" общежитие в кв. "Режията", а защо не и да се възстанови цялостно разбитият плувен басейн в спортен комплекс "Русалка". Аз, както, уверена съм, и гражданите на Добрич, бихме предпочели с тези средства да направим нещо от изброените, вместо да ги подаряваме на държавния бюджет. Очевидно, за други по-важно е да се спъва работата на Детелина Николова и екипа й, независимо, че това ощетява всички граждани на Добрич.
Ето защо, ще внеса материалите за всичко това в Окръжна прокуратура, за да се търси отговорност от виновните. Ако при това се установи, че ние също носим някаква вина, аз съм готова да поема отговорността и да отговарям за действията ни.

 


Сходни връзки

ЦЯЛ МАНДАТ КМЕТСКИЯТ ЕКИП НА ДОБРИЧ ВЪРВЕШЕ ПО ФИНАНСОВО МИННО ПОЛЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди