изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:26 EEST
АНТОН ДОНЧЕВ: СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ВНАСЯМЕ ПАТРИОТИЗЪМ ОТ САЩ, МОЛДОВА И УКРАЙНА    
КултураСъществуването на 2-3 милиона души е нас е едно истинско чудо, коментира на пресконференция академикът

Нямаме статистика колко млади хора са напуснали страната. Министърът каза, че има 40 000 студенти в чужбина. В едно българско училище 20-22 процента са предварително ангажирани да учат в чужди университети. Това каза вчера на пресконференция в Добрич известният български писател акад. Антон Дончев. Той посочи, че българите в чужбина са започнали да се обединяват, да осъзнават, че са българи. В САЩ излиза българско списание "Ние" с 20 000 тираж, в Мадрид - български вестник с 10 000 броя. В Атина има шест български вестника. След време ще внасяме патриотизъм от САЩ, Молдова и Украйна, тъй като там огънат гори по-силно, коментира академикът.
Години наред ние творците повтаряме, че ако не решим своите културни проблеми, няма да решим и икономическите проблеми, и политическите, посочи Антон Дончев. Той каза още, че тези които са горе, не могат да разберат, че на науката й трябват пари. В резултат на това научните институти от 250 души са останали с по стотина. 50 са се пенсионирали, останалите напуснали страната. В чужбина са добре платени, но и имат лаборатории. Защото проблемът не е само в парите, а във възможността да работят, посочи академикът.
Не съм сигурен, че пътят, който е поет, е най-добрият, че са изчерпани възможностите на обикновения човешки разговор, че исканията, които се издигат, са най-точните. Така коментира Антон Дончев учителските протести у нас. Според него обаче, нещо подобно е трябвало да се случи, "за да има едно разтърсване, едно малко земетресение. За да накарат хората, които управляват държавата, да погледнат на тях".
Не може да върви добре едно общество, в което пенсията е по-ниска от таксата за отопление, посочи академикът. И допълни, че съществуването на 2-3 милиона души е нас е едно истинско чудо.
Този парламент е най-неясният до сега, каза изпълнителният директор на издателство "Захари Стоянов" Иван Гранитски. Хора, които не могат да си намерят работа, са станали депутати, с малки изключения, допълни той. НДТ

 


Сходни връзки

АНТОН ДОНЧЕВ: СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ВНАСЯМЕ ПАТРИОТИЗЪМ ОТ САЩ, МОЛДОВА И УКРАЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди