изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:49 EET
40 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА БЕЗСМЪРТЕН ЛЕТЕЦ    
НовиниЦветя и венци бяха поднесени вчера на паметника на лейтенант инженер Димо Иванов по случай 40-годишнината от неговата гибел.

При полет над небето на височина 400 метра младият летец направил опит да кацне на военното летище край Добрич след успешно изпълнение на бойната си задача. След повреда в машината се опитал да кацне на шосето, но то било осеяно с хора и това можело да струва живота им. Заповядано му било да катапултира, но той се опитал да спаси и самолета и града от жертви и разрушения. Така се случило най-страшното - забил се в земята на петия километър, южно от града. В резултат на нещастния инцидент л-т инж. Димо Иванов останал завинаги на 27 години, обречен на безсмъртие, разказа краеведът Атанас Пеев.

На годишнината, организирана от Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Дружеството на краеведите, присъстваха племенникът на безсмъртния летец и сестра му - Кръстина Атанасова  (72). Синът и внукът на л-т инж. Д. Иванов живеят в Италия, но са посещавали паметника на безсмъртния летец, загинал при изпълнение на служебния си дълг на 20 септември 1967 година. На това място е издигнат скромен паметник от негови близки и приятели.

Паметта на летеца бе почетена и с едноминутно мълчание. НДТ

 


Сходни връзки

40 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА БЕЗСМЪРТЕН ЛЕТЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди