изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:14 EEST
СТАЧКА! 18 КОЛИ В ПРОТЕСТНОТО АВТОШЕСТВИЕ НА УЧИТЕЛИТЕ    
Новини

“Дошло е време учителя да покаже, че никой няма право да се гаври с достойнството му и да обрича семейството му на мизерия”, заяви синдикалният лидер Павлина Димова



18 коли се включиха в автошествието на учителите в Добрич. Протестът бе воден от регионалния координатор на КНСБ Гинка Василева, председателят на СБУ Павлина Димова и председателят на единния стачен комитет Красимир Кръстев. Автомобилите преминаха през булевардите в града с надути клаксони. Преподавателите развяха трикольора и знамената на синдикатите. “Достоен труд, достойна заплата” и “STOP на бедността” бяха издигнатите от протестиращите учителите плакати. Участниците в протеста издигнаха плакати, на които имаше нарисувано училище зачеркнато с две черни ленти.

Преди автомобилите да направят своята обиколка из града Павлина Димова направи обръщение пред своите колеги, в което заяви: “В момента България е изправена пред един от най-сериозните трудови конфликти в своята най-нова история. Обединеното българско учителство е твърдо решено от 24 септември да започне национална ефективна стачка до пълно изпълнение на единственото поставено стачно искане 100-процентово поетапно увеличение на работните заплати на работещите в средното образование. Край! Търпението на унизените, на лъганите свърши. Безвъзвратно се стопиха надеждите, че днешните управници могат да ни предложат радост и държавническа отговорност, вместо мускули. Дошло е време учителя да покаже, че никой няма право да се гаври с достойнството му и да обрича семейството му на мизерия. Как ни отвръща държавата в лицето на управляващите - с яростна репресивна атака, със заплахи и опити за всяване на вътрешни вражди в гилдията между учители и синдикати, между учители и родители, с търсене и скалъпване на  компромати, та да се стигне до изтъркания вече рефрен, изваждан при всяка подобна гражданска акция в тези преходни времена – обявяването на стачката за политическа, и очевидно не съзнават, че са обявили война на българския учител. Тази война обаче е загубена предварително. Който не го знае, скоро ще го научи, защото никой не може да воюва с този, който му е отворил очите за света, го е въвел в дебрите на познанието. Защото няма по-греховна война от тази насочена срещу образованието и неговите първи носители учителите. Дошло е време учителя да заяви ясно и твърдо своето аз, пред своите ученици, които са заели кормилото на държавното управление. За да прогресира обществото, гласът на учителя трябва да бъде чут”.

По данни на СБУ, от 89 училища на територията на Добричка област, от 24 септември ефективна стачка ще има в 42, очаква се през следващите дни да се присъединят още 18. Ще стачкуват и 22 от общо 67 детски градини.
 


Сходни връзки

СТАЧКА! 18 КОЛИ В ПРОТЕСТНОТО АВТОШЕСТВИЕ НА УЧИТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди