изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:53 EEST
НЕЩАСТИЯТА В МИНАЛОТОСА КЪСМЕТ ЗА АРХЕОЛОЗИТЕ    
ИнтервютаПред НДТ ст.н.с. Бони Петрунова от Археологическия институт с музей при БАН с финансиране от НИМ:

- Как завърши археологическият сезон на нос Калиакра тази година? Какви са новите находки, които открихте, и с какво ще обогатите колекцията?
- За мен самата археологическият сезон все още не е приключил. Дори продължавам да правя разкопки. Но, на Калиакра проучванията приключиха в края на месец август. За щастие, след четири години усилия, тази година бе най-успешна. Успяхме да стигнем до такива пластове в проучването, които ни дават изключително ценна информация за историята на Калиакра. Много са новите неща, които могат да се кажат. Все още се прави обработка на находките, на монетите, на накитите, които са открити. Попаднахме на великолепен некропол, в който има от елинистически гробове до гробове от ХV век, т.е. от времето когато там е последната българска столица, последната столица на българска държава или деспотство, а именно Добротица. Искам само да припомня, че Добротица дава името на цяла Добруджа и това никак не е маловажно. За конференцията "Каварна -  сърцето на Българския Североизток" аз подготвих доклад, който обстойно представя проучванията от 2004 до тази година, включително. Разбира се, за нас е много важна находката от това лято. Не затова, че има злато, а защото представлява един великолепен накит за глава, който намерихме върху черепа на една млада, вероятно, болярка или принцеса, погребана много старателно в този комплекс.
- Каква е рекапитулацията от този сезон?
- Като обобщим резултатите и от миналата година, която също беше толкова удачна, можем да кажем, че преосмисляме функциите на подградието или предградието на крепостта Калиакра, което проучваме. Първоначално колегите преди мен, които споменавам с дълбоко уважение, - Георги Джинголов, Мария Йосифова, Ана Балканска, които са проучвали крепостта, са изказали предположение, че, може би, там е имало само некропол. Сега ние откриваме следи от сгради. При това сгради, които са били драматично унищожени, вероятно от завладяването на Калиакра. Покрай бързото напускане на тези сгради се намират много материали. Има един период в историята на Калиакра, в който и предградието е било доста сериозна заселено. Това е времето на Второто българско царство. Как, защо, какви са били потоците - тепърва ще се мисли по този въпрос.
- Имате ли все пак хипотеза в тази връзка?
- Една хипотеза е, че, може би, когато започва завладяването на Балканите от османските орди голяма част от аристократите, търсейки сигурност, отиват на единственото място, което все още стабилно се управлява. Отиват на Калиакра, където им се дава възможност на мястото на бившите некрополи да построят своите сгради. Това е една от интересните хипотези. Потвърди се нещо, което предполагахме от миналата година, а именно, че Доботица е имал собствена монетарница на самата Калиакра. Продължаваме да намираме изключителни, много интересни монети. Друга част от монетите показват активни търговски връзки на Добруджанското деспотство с Генуа, със Сръбското кралство и т.н. Разбира се, за мен все още не е достатъчно добре изяснен проблемът със старобългарското присъствие на Калиакра. Засега най-ранните материали, които откриваме след създаването на българската държава, са от ІХ век.
- Предполагам, че разкопките ще продължат. Какви са очакванията Ви за следващите години? Какво очаквате да се намери, за да се разкрие цялостното развитие на това място.
- Всички трябва да са наясно, че това е един огромен обект. И той трябва да се проучва дълги години. Затова ние си поставяме едни по-краткосрочни цели. Аз имам амбицията да продължим проучването на този комплекс, който открихме. Защото той дава много добър материал, много интересни данни. В същото време трябва да се помисли за връщане към т.нар. вътрешен град на Калиакра, който има недовършени разкопки, където трябва да се направи една добра консервация и много се надявам да разкрием средната крепостна стена. Това зависи от средствата и от институциите, които да се ангажират с това.
- Кое е научното откритие от разкопките на Калиакра?
- Всичко, което споменах, разбира се, е свързано с научните открития. Но,  археологическият сезон след приключването му продължава в кабинетите. Тепърва има да се работи върху анализа на тези находки. Така че истинските научни резултати ще могат да бъдат обявени едва в началото на 2008 г., когато ние сме се справили с обработката на този доста богат материал. Тези разкопки дават ли нов щрих към историята на България и кой е той?
- Абсолютно. Това е, както казах, преосмисляне на функциите на предградието, ролята на Добруджанското господство въобще в средновековната история на България като място, където се е съхранила и запазила българщината до последно.
- Това колко години след другите райони става?
- Ако най-условно кажем, че през 1396 г. пада Иван Страцимир и това се смята за края на българската държава, една от последните битки е била когато идват армиите на Владислав ІІІ Ягело, наречен Варненчик, и това е през 1444 г. Малко след това, може би, вече пада и Калиакра. Тя по-скоро е превзета и превърната в османско стражево укрепление като населението продължава да се заселва във външната част и да обслужва гарнизона, който е бил заселен там.
- Имало ли е на други места в България монетосечене по онова време?
- Това е много важно, че основните монети се секат от Иван Александър във Велико Търново. Тъй като Добротица е роднина на царската фамилия, вероятно, той е получил някакво специално разрешение да прави имитации на монетите на Иван Александър, бащата на Иван Шишман, и втори път да прави свои собствени монети. Това наистина е голям престиж.
- Колко монети са открити тук?
- По една монета на Добротица е открита през 2004 и 2005 г., както и две през 2006 г. Тези, които сме открили тази година, все още не са  определени оконателно  като такива. Това са бронзови монети. Те са уникални с това, че друг път такива не са намирани.
- Колко би струвала една такава монета, ако се появи на световните аукциони?
- Не искам дори да си помисля. За мен тези неща са безценни.
- Как са опазени тези находки през годините?
- Нещастията в миналото, са късмет за археолозите. Когато са настъпили драматични моменти в едно селище, една крепост, и те екстремно се напускат или унищожават, то ние намираме нещата по местата им. Трагедията на тогавашните хора се превръща в един исторически шанс за нас. Така, както е случаят с Везувий, който залива Помпей. Например, аз през юли открих златно съкровище от монети в Пещера. То също бе свързано с бързото бягство на хората.
- Разкопките на нос Калиакра се финансираха досега от община Каварна. Продължава ли да е така?
- Тази година експедицията също бе финансирана от община Каварна. На общината, на кмета Цонко Цонев и на Общинския съвет, който гласува средствата, дължим това, че от 2004 г. се възобновиха разкопките на Калиакра. Не зная колко хора си спомнят, че те бяха прекъснати почти за осем години, което беше тъжно, защото един обект трябва да се поддържа и да се допроучва. Не трябва да се изоставя. Парите не са всичко. Имаме страхотно съдействие от страна на Историческия музей в Каварна що се отнася до намиране на работници, осигуряване на инструменти, поддръжка на самите разкопки. От тази година имаме подкрепата на Националния исторически музей, който традиционно навремето е участвал в проучването на нос Калиакра и от тази година отново се включи.
 


Сходни връзки

НЕЩАСТИЯТА В МИНАЛОТОСА КЪСМЕТ ЗА АРХЕОЛОЗИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди