изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:32 EEST
НИХАТ КАБИЛ: ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ ЩЕ СЕ НАМЕСИ НА ПАЗАРА    
ЗемеделиеОт два месеца зърненият пазар у нас е в застой, няма реални сделки, има напрежение, правят се опити за пробив на цени от 420-450 лева за тон, каза в Карапелит земеделският министър Нихат Кабил. Според него, пазарът се нагнетява. Единственият шанс той да се раздвижи, е Държавен резерв да излезе с предложение пред стоковите борси в София, Пловдив и Русе, за закупуване на 50 000 тона пшеница за попълване на резерва. Очаква се това да стане до седмица-две.  Министър Кабил не знае на каква цена ще интервенира държавата. Очакванията му са резервът да се съобрази с пазарните оферти. След раздвижване на пазара, той очаква цената на пшеницата да спадне и това да стане още през есенно-зимните месеци.

Според министъра, голям процент от зърното се съхранява неподходящо в складове, където няма вентилация и има опасност да развие болести и неприятели и това да влоши качеството на зърното. Проверки за съхранението на зърното не са правени, тъй като то е частна собственост и няма логика държавата да прави проверка за условията на съхранението му. Нихат Кабил увери, че са осигурени над 250 хиляди тона семена и количеството ще е достатъчно за есенната сеитба.
Министърът каза, че няма информация колко зърно се изнася през Румъния, тъй като след влизането ни в Европейския съюз нямаме граници и много трудно се правят такива анализи. Той каза, че не смята, че има опасност за хлебния баланс. Крайно време било да се престане със заигравката, че хлебният баланс няма да бъде осигурен и че няма да има зърно и всички цени на брашното и на хляба трябва задължително да се покачват. А те се покачват, тъй като пазарът определя правилата и цените. Ролята на държавата в пазарна икономика е да създава законодателна и нормална среда, така щото принципите на пазара и конкуренцията да регулират икономическите процеси.
 


Сходни връзки

НИХАТ КАБИЛ: ДЪРЖАВНИЯТ РЕЗЕРВ ЩЕ СЕ НАМЕСИ НА ПАЗАРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди