изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:39 EET
УЧИТЕЛИТЕ: “УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ЕХИДНИ И НАГЛИ. СТАЧКА ДО ПОБЕДА!”    
Образование На празника на Добрич протестиращите учители се събраха в центъра на града пред паметника на светите братя Кирил и Методий, за да проведат протестния си митинг. Преподавателите огласиха централният площад с викове “Победа”. Те развяха знамената на стачните синдикати, както и множество плакати с надписи: “СТАЧКА! Без заплати! Без противопоставяния, Без снизхождение към българския учител!”, “Училището не е Сървайвър”, “Стачка до победа”, “Достоен труд – достойна заплата”, “Искаме самочувствие” и др.

 На един от плакатите бе изрисуван министърът на образованието Даниел Вълчев с менче в ръка, с което по традиция се открива учебната година, и с черпак. На плаката, който бе с надпис “Мiнiстър li съм – няма гладно”, имаше още учител с дневник ръка и учителка с дрехи от втора употреба.  

Преподавател от Езиковата гимназия в Добрич Драгомил Георгиев прочете Декларация, която протестиращите ще изпратят до президента, председателя на НС, до премиера и министъра на образованието. Шест основни пункта има в протестната декларация, която бе приета на митинга. Учителите искат да се даде ясно определение на реформата, а не да се спекулира. Искат да се знае кой е отговорен за спирането на проекта, финансиран от Световната банка за модернизацията на българското училище, стартирал през 2001 г . и спрян през 2004 г. "Защо учебната година отново започна с хаос, няма учебници, няма дневници. Липсват ред и дисциплина, няма законност и се дава възможност за множество отсъствия. Финансовото министерство да покаже заплатите на чистачки в бюджетната сфера, защото там те получават повече от един учител. Ние искаме реално поетапно 100 % увеличение на заплатите ни от 1.10. до края на 2008 г." - пише още в декларацията.

Преподавателите запознаха присъстващите с това, че през 1942 година по време на Втората световна война за образование държавата е отделяла близо милиард и половина лева, което е било 10 % от републиканския бюджет. “По-зле сме от военно положение. Управляващите са ехидни, безцеремонни и нагли. Ще водим стачка до победа независимо от факта, че трябва да изхранваме семейства и да покриваме кредити по време на безсрочната ефективна стачка”, споделиха участници в протеста.   

Учителите изпяха химна на светите братя, след което със знамена и плакати се отправиха на протестно шествие в центъра на града. Днес от 12 часа в храм "Св. Георги" ще бъде отслужен молебен за българското образование.

Текст и снимки Руслан ЙОРДАНОВ

снимки

 


Сходни връзки

УЧИТЕЛИТЕ: “УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ЕХИДНИ И НАГЛИ. СТАЧКА ДО ПОБЕДА!” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди