изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:56 EEST
ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА СЕ ГОТВИ ЗА ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ    
Новини
За първи път Главна инспекция по труда присъства със самостоятелен щанд на международния Пловдивски панаир в неговото есенно издание, информират от дирекцията. Целта на участието й е да е по-близо до представителите на бизнеса и хората на наемния труд. Участието на Пловдивския панаир е една от инициативите за отбелязване 100-годишнината на Инспекцията по труда. Тя е създадена с указ на княз Фердинанд от 3 ноември 1907 година.

Първият български закон в областта на безопасността и хигиената на труда е приет през 1917 г. Контролът за неговото спазване е възложен на Инспектората по труда към Министерството на търговията и земеделието. Този закон има много дълъг живот, отменен е чак през 1951 година, когато е приет Кодексът  на труда - сборник от нормативни актове, които регулират трудово-правните отношения в Република България и до днес. През 1991 г. е създадена Държавна инспекция по труда към Министерството на труда и социалната политика. През 1992 година със Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда държавата възвръща контролните си функции по безопасност и здраве при работа, като възлага тази дейност на  Държавната инспекция по труда, която през същата година е преобразувана в Главна инспекция по труда, а от 2000-та година - в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика.
 


Сходни връзки

ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА СЕ ГОТВИ ЗА ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди