изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:13 EEST
Учителите съдят Станишев за уронен престиж    
ОбразованиеБургаските учители настояват за откриване на съдебна процедура срещу премиера Сергей Станишев за нанесени морални щети на българското учителство, за уронване престижа на професията и образованието в България.

Искането е изпратено до националния стачен комитет, а юристите на КНСБ са ангажирани за намиране на правната квалификация за завеждане на делото, съобщи секретарят на учителския синдикат към КНСБ-Бургас Станка Новакова, предаде БГНЕС.
Засега от Единния национален стачен комитет заявиха, че настояват премиерът Сергей Станишев да поиска оставката на просветния министър Даниел Вълчев за манипулиране на данните на Регионалните инспекторати за стачкуващите училища. Бургаските учители настояват обаче за тази манупулация и Вълчев да бъде изправен пред съда.
Регионалните инспекторати отчитат като нестачкуващи учебни заведения, в които по трима-четирима човека от персонала не участват в ефективните стачни действия, твърдят от синдикатите (виж линка "Как броят стачкуващите").
От днес в Бургас е обявена и гладна стачка. Осем педагози започнаха да гладуват, след лекарски преглед в централата на КНСБ. Готовност да стачкуват по този начин за заявили в 9 детски и учебни заведения от областния град и детската градина в Ахелой. Гладуваща възпитателка от детска градина "Теменуга" в с. Ахелой пък припадна, след като от понеделник е в гладна стачка. От синдиката изтъкнаха обаче, че тя не заявила, че ще предприеме тази форма на протест и затова не е била под лекарски контрол. Гладна стачка обявиха и учители в други градове. Шестима учители от ОУ Св. св. Кирил и Методий в Костенец също започват този форма на протест, съобщиха от училището.
Синдикатите започват и други форми на протести. Днес провеждат митинги в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново и други градове. Палатков лагер за събиране на подписи ще изградят учители в градинката зад бившия Мавзолей, съобщиха от Столичната община. Учителите ще опънат три палатки до 16 октомври или до завършването на стачните преговори, ако това стане по-рано.
Междувременно неправителствената организация "Българският Великден" обяви, че заедно с други емигрантски организации, подготвя апел до българите по света за събиране на средства в помощ на учителите, ако стачката им продължи по-дълго. Българското учителство има пълното право да изисква драстично подобряване на условията им на труд, коментира представителят на организацията Павел Лазаров, цитиран от БНР.
 


Сходни връзки

Учителите съдят Станишев за уронен престиж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди