изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:38 EET
СТАЧКАТА ПРОДЪЛЖАВА!    
Образование “Днес учителите преподават най-важния урок на учениците – да защитават и да се борят за правата си” - заяви Янка Такева. Хиляди в София протестираха на площад “Независимост”. В Бургас блокираха пътно платно. В Добрич ще поискат да блокират кръстовища и ще започнат да събират подписи за подкрепа на протеста на преподавателите

 

Протестиращите учители в Добрич решиха безсрочната ефективна стачка да продължи без да отстъпват от своите искания, съобщи техният говорител Станислав Полименов. Още днес преподавателите ще отправят искане да им бъде разрешено да започнат ежедневно да блокират кръстовищата от следващата седмица. Ако то бъде одобрено, учителите ще спират движението по 45 минути на ден – от 12.15  до 13.00 часа – колкото трае един учебен час. На проведената вчера среща на всички председатели на стачни комитети бе решено в понеделник от 17 часа, пред хотел “България”, да се проведе концерт-протест, а ден по-късно - на 2 октомври, по същото време стачкуващите учители да се съберат пред Областна управа за протестен митинг. Пред читалището и до аптека “Вива” ще стартира подписка за подкрепа на исканията на преподавателите.  

В същото време няколко хиляди учители от цялата страна протестираха на площад „Независимост” - пред сградата на Министерския съвет в София. Учителите поискаха оставката на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев и се заканиха да не приключат учебната година.

С викове „Оставка” и „Победа” започна митингът на учителите на площад „Независимост” в столицата. "Днес е време разделно, защото стачкуваме за българските деца - каза пред множеството председателят на синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Тя призова учителите да не приключват учебната година и допълни – господа управляващи, ако имате кураж, слезте при нас."

“Днес учителите преподават най-важния урок на учениците – да защитават и да се борят за правата си” - посочи Такева.

Учители заявиха, че вече не искат преговори с просветния министър Даниел Вълчев, а директно с правителството. Преподавателите носеха  различни плакати с надписи „Стига мизерия”, „Стига унижения”. На един от плакатите е нарисувана картата на Балканския полуостров и са изписани заплатите на учителите в съседните ни държави: Румъния – 340 евро, Гърция – 900 евро, Македония – 300, Сърбия – 400 евро. Част от учителите бяха направили дълъг гирлянд от залепени фишове на учителски заплати. На тях се виждаха възнагражденията на преподавателите от последния месец – между 316 и 374 лева. Според синдикатите, вчера в страната ефективно са стачкували 82% от училищата и детските градини. по данни на МОН този процент е едва 36%.

Вчера в Бургас 2000 учители блокираха пътно платно. Там възнамеряват да съдят просветния министър. НДТ

 


Сходни връзки

СТАЧКАТА ПРОДЪЛЖАВА! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди