изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:35 EEST
Хиляди отново на митинга при бившия Партиен дом    
ОбразованиеНа площада пред сградата на бившия партиен дом отново се събраха хиляди учители от София и страната, скандиращи “Победа“и“Оставка“.

Пламен Димитров, заместник-председател на КНСБ съобщи, че президентът Георги Първанов кани националния стачен комитет и лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа“ на 4 октомври в 8,30 часа сутринта. Лидерът на КНСБ Д-р Желязков подчерта,че на срещата с президента Първанов ще отиде със заместника си Пламен Димитров, който по специалност е макроикономист, тъй като министърът на финансите Пламен Орешарски е казал, че няма макроикономист от синдикатите, с когото да преговаря. Конфедеративният съвет на КТ “Подкрепа” настоява за незабавно стартиране на преговори по стачните искания на учителите. От синдиката искат отделяне на 5% от БВП за системата на средното образование, въвеждане на програмното бюджетиране за всички публични системи, в т.ч. и за средното образование и поетапно увеличаване на заплатите на работещите в системата на средното образование, считано от 1 октомври 2007 г. Предприетите ефективни стачни действия имат социален, а не политически характер, категорични са от синдиката. Според тях са необходими спешни и ефективни реформи в системата на средното образование и въвеждане на европейски условия за протичането на нормален учебен процес.
Никола Николов, говорител на Единния стачен комитет, преподавател в Английската гимназия заяви, че те продължават да чакат преговори с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Днес са го чакали до 42-ро училище, но той не е дошъл. Николов прочете отново покана към министъра за преговори. В Демократичните общества правителството кани стачкуващите, защото когато стачкуващите започват да канят правителството вече е страшно, допълни Николов. Той съобщи, че поради идването в България на президента на Франция Никола Саркози, когото всички те много уважават като президент на една от световните демокрации, утре и на 4 октомври протестните учителски митинги ще бъдат от 16,00 ч. пред Народния театър. Народният театър, който е символ на българската култура ще ни очаква и със своите артисти. Искам да ви обясня, какво значи натиск, аз съм филолог от 30 години преподавам и не мога както всички вие с нашите заплати по 300 лева да оказваме натиск на министър с много по-висока заплата и други екстри, посочи Николов.
На протеста дойде и се изказа проф. Милена Васева, преподавател в Софийския университет, сред чиито студенти са Никола Николов и много от учителите. Тя заяви, че ги подкрепя и се гордее с тях, като нейни бивши студенти. От множеството много от учителите дойдоха и я поздравиха. Иван Драгов, учител по история в 22 СОУ“Г.С.Раковски“ заяви, че от три години е учител по история и много обича професията си, а Сергей Станишев иска да го откаже от нея, както и всички присъстващи. Управляващите искат да ни направят стадо, но аз не искам да съм овца и уча моите ученици да не бъдат стадо, заяви младият учител. За мен най-важното е те да бъдат граждани, допълни той. dir.bg
 


Сходни връзки

Хиляди отново на митинга при бившия Партиен дом | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди