изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:59 EEST
МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА КИБЕЛА    
НовиниБетонови стени ще бъдат изградени за укрепване на изкопа, където бе открит античният храм на богиня Кибела в Балчик. Това реши комисия от специалисти към Общинска администрация, която направи оглед на археологически разкопки с цел съхраняване на древните находки.

 

Бетоновите стени ще бъдат в Г-образна форма и ще укрепят източната и южна страна над изкопа, където са най-опасните скатове според комисията. Там се намира и жилищен блок. Ще бъде изградена временно дървена конструкция за покриване на храма.

Предвиждат се мерки и за отвеждане на дъждовните води, тъй като най-голямата опасност идва от улица “Чайка”, която е естествен събирател на всички води от по-горните улици на ската, каза зам.-кметът по строителството инж. Живко Неделев. При един проливен дъжд водата ще се събере в обекта и ще го наводни, уточни още той.

Решението на комисията, направила огледа на античния храм на богиня Кибела, ще бъде съгласувано с Националния институт по паметниците на културата. При положителна оценка, Община Балчик ще възложи изпълнението на предложените мерки.

Припомняме, че древната находка бе открита тази пролет при изкопните работи за строителство на жилищно-търговска сграда на мястото на стария пазар. Теренът е частен и проблемът със собствеността ще се разреши при обявяване статута на имота.

Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

МЕРКИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА КИБЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди