изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:26 EEST
ДОБРИЧ ЩЕ Е ОТ ПЪРВИТЕ ОБЩИНИ У НАС С ПЪЛНО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В УЧИЛИЩАТА    
НовиниПред директорите на общински училища Детелина Николова заяви, че е против закриването на училища. Кметът и кандидат за втори кметски мандат подари на учебните заведения комплекти карти и атласи 

Аз подкрепям професионалните искания на учителите, както и тези за по-достойно заплащане, но вярвам, че натискът не винаги е най-доброто решение, каза кметът и кандидат за втори мандат Детелина Николова на среща с директорите на общински учебни заведения - общински училища, гимназии и СОУ. Тя каза, че е убедена, че ще се намери верният път за решаване на проблема. И сподели, че по-приятно ще й бъде, когато учителите влязат в училище.
Ролята и мястото на общината е да намира възможности за повишаване на квалификацията на учителите. Ще продължим да разработваме проекти по оперативните програми, които ни се предоставят като възможност. Мястото ни като община е да ви подкрепяме, подпомагаме и да проведем в обществото диалог за бъдещето на училищния сграден фонд, каза кметът и кандидат за втори кметски мандат Детелина Николова. Тя бе категорична, че трябва да се търсят адекватни решения по отношение на сградния фонд в образованието, за да не се налага само след няколко години, когато според демографските данни, броят на децата ще се увеличи, да се търси нова база. Посочи, че вече има чакащи 120 деца за детски ясли, макар да са разкрити две нови яслени групи. Възможно е да се наложи дострояване на детски градини или строителство на нови. Детелина Николова сподели, че е готова етаж от училище да се даде за частни възпитателни дейности, но училища да не се закриват.
Тя подчерта, че не й допада противоборството между учителските колективи в града. И посочи, че вместо да се залага на елементарния принцип "борба за оцеляване", трябва да се търси дългосрочна стратегия. Задачата ни като община е да формулираме необходимите промени в стратегията на общината по отношение на образованието в дискусия с учители, родители, граждани и всички, които имат отношение към образованието. Д. Николова каза, че предстоят първи стъпки за подемане на такава дискусия. Тя увери директорите на общински учебни заведения, че смята да продължи да работи в същата насока, в която е работила и през четирите години като кмет.
На срещата директорите на учебни заведения изразиха благодарност за това, което общината е направила за образованието. Те поставиха и своите въпроси. Поискаха да знаят дали общината ще поеме средствата за охрана на училищата. Сега, за да се плати на охранителната фирма за денонощна охрана, се плащат по 820 лева на месец или от 7,50 до 10 лева на дете за срок. Д. Николова подчерта, че Добрич ще е от първите общини, където ще има 100-процентово видеонаблюдение в училищата. И увери, че така както по време на мандата си е преустановила вземането на средства от родителите в детските градини и ясли за доплащане на храната на децата, така възнамерява в бъдеще чрез обществено-частно партньорство община и училищни настоятелства да си поделят финансирането за охрана, а впоследствие общината да поеме изцяло тези разходи. Д. Николова запозна директорите и с това, което се прави за реконструкцията и газификацията на спортните съоръжения в града. На въпрос, тя отговори, че не е споделяла кой ще бъде зам.-кмет по образование в екипа й, независимо какво се говори в общественото пространство.
За началото на учебната година общинските училища в Добрич получиха от Д. Николова комплекти карти и атласи. Тя пожела скоро такива да има за всеки клас. Предостави и електронната книга на Никола Атанасов "Дом под щъркелово гнездо".
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ЩЕ Е ОТ ПЪРВИТЕ ОБЩИНИ У НАС С ПЪЛНО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В УЧИЛИЩАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди