изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:14 EET
ПАМЕТЕН ЗНАК НАПОМНЯ ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО СЕЛО ГОРСКО    
ОбществоНа 1 септември станахме свидетели на първото по рода си събитие, случило се на територията на община Добричка - открит бе паметник /малък паметен знак/ на мястото на изчезнало селище - бившето село Горско в района на с. Житница, разказа за НДТ Атанас Марков Великов от Инициативния комитет.

"Знакът е в памет на погребаните там наши близки - деди и прадеди, паметник, напомнящ на нашите деца, внуци и правнуци, че там е имало селище, че там е била сътворена макар и малка частица от селищната историческа памет, в полза на краезнанието, родознанието и родинознанието", сподели той.
Атанас Марков предостави на НДТ и кратки бележки относно живота и закриването на родното му село Горско. От тях става ясно, че селището е древно, но липсват писмени исторически следи от възникването му до 1940 година, тъй като са заличени по времето на двете румънски окупации, сполетели Южна Добруджа. Според легендите, които продължават да са живи, на мястото по време на феодалната Османска империя е имало голям турски-чифлик-имение, около което естествено са гравитирали селища, подхранващи го с работна ръка. До кога обаче го е имал чифликът не е ясно. Трайната следа от неговото съществуване са селищата и най-вече изворните чешми, каквито има и в трите села около с. Горско.
Изчезналото около 1965 г. село е било разположено на около 30 километра северно от Добрич, западно от с. Житница и с. Тянево. До 1940 година тези три селища са носели едно и също име - Базуарт, с определението малък - Житница, среден - Тянево, и голям - Горско. Преименуването е станало след освобождението на Добруджа от румънско владичество през 1940 година.
Най-вероятно е до освобождението на България от турско робство населението на с. Горско да е било от турски етнос. За това говори турското гробище, съществувало до 1940 година, и големи стари турски къщи. Българското население дошло от вътрешността на страната и то най-вече от голямото хасковско село Главан. Турският етнос постепенно изчезнал в началото на миналия век. До 1940 година в селото са живели само българи, имало е само едно румънско семейство.
Наченките и първите признаци за ликвидирането на Горско са след 9 септември 1944 година, когато при всеобщия подем на обновление в България малките селища без перспектива за бъдещо развитие са обявени за такива със затихващи функции. Хората от Горско усещали, че нещо ще се случи, че селото ще загине. Нищо не се правело от централната власт, ТКЗС-то било малко и със слаба икономическа мощ и през 1958 е причислено към ТКЗС в с. Житница. Тогава започнал отливът, хората започнали за де изселват и да се заселват в Житница, Добрич, варненското село Аксаково, дори в София. С. Горско е заличено от картата на населените места в България с указ на Държавния съвет №267 от 21 март 1969 година.
"Ето така късно, много късно се роди идеята за увековечаване паметта на нашите деди и прадеди, живели и погребани тук", сподели Атанас Марков. За изграждането на паметния знак е изграден Инициативен комитет от Атанас Марков, д-р Петър Желязков и Йорданка Стойкова, всички бивши жители на с. Горско. Финансирането е от земеделската кооперация в с. Житница. От страниците на НДТ бившите жители на с. Горско изказват благодарност на председателя й Стоян Тодоров.
Апел към община Добричка да се поставят подобни знаци в останалите заличени села отправя Атанас Марков. НДТ подкрепя и адмирира идеята му. НДТ

 


Сходни връзки

ПАМЕТЕН ЗНАК НАПОМНЯ ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО СЕЛО ГОРСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди