изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:17 EEST
Всички питат за Сесилия    
По света

Докато френският президент получаваше най-високото българско отличие - орден "Стара планина" - всички се питаха къде е Сесилия. Това е основна тема и в европейската преса при отзивите за посещението на Саркози в София.



"Къде отиде Сесилия?", пита на първата си страница вестник " Le Parisien", който й посвети две пълни страници вчера. Това беше един от въпросите, на които Саркози трябваше да отговори в България. Той заяви, че съпругата му е решила да не идва в София, защото не е искала да подновява спора около нейното участие в преговорите за освобождаването на българските медици.

В същото време френската преса се пита дали на съпругата на президента трябва да й бъде позволено да играе такава голяма роля. Опозиционната Социалистическа партия започна парламентарно разследване на случая с надеждата да я призове като свидетел.

"Тя е уморена от полемиката по този въпрос", заяви президентът. "Ако чаках да получа позволение, за да изпратя Сесилия и самолетът да върне медиците, днес все още щяхме да говорим колко несправедливо и трагично е, че те се намират в затвора", каза той.

Френският президент Никола Саркози направи визита в България, за да получи най-високата награда на страната за своята роля в освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар от либийски затвор, посочва "Интернешънъл Хералд Трибюн".

Но темата, която се обсъжда в София и Париж не беше медалът на Саркози. По-скоро се говореше за неговата съпруга Сесилия. Като президентски пратеник в либийската афера, тя доведе медиците вкъщи на борда на президентския самолет през юни, но вчера неочаквано отказа да придружи съпруга си.

Вестникът отбелязва, че "това е последният от серията откази на Сесилия Саркози. В понеделник тя отказа да се яви по телевизията в телевизионно шоу, в което участва министърът на правосъдието Рашида Дати, близка нейна приятелка.

По време на семейната ваканция в САЩ това лято, тя не отиде на обяд с президента Джордж Буш и неговата съпруга. През петте месеца, откакто нейният съпруг стана президент, френската първа дама е имала само две публични изяви.

Дори и ако съпругата на Саркози стои далеч от светлините на прожекторите, интересът към нея е малко вероятно да утихне. Двамата от дълго време са в центъра на медийното внимание, а преди две години се бяха разделили временно, а тя бе снимана с друг мъж в Ню Йорк, пише "Интернешънъл Хералд Трибюн".

България посрещна Никола Саркози с всички почести, които се дължат на онзи, който се смята за "освободител" на медицинските сестри, щастлив епилог, на едно дело, за което френският президент искаше да даде пример на "солидарна" Европа, отбелязва агенция Франс прес.

Френският президент пристигна без съпругата си Сесилия. За кратко той се срещна и с петте медицински сестри и палестинския лекар във френското посолство в София.

"Вие много изстрадахте. Франция сега ви желае да бъдете щастливи, да изградите отново вашия живот и да забравите този кошмар", каза Никола Саркози на медиците, а една от тях проплака. "Благодарим ви от цялото си сърце г-н президент, вие сте нашият спасител", бяха написали бившите затворнички в писмо, което му предадоха лично.

Медиците, които са източноправославни, предадоха икона на Богородица, като подарък за Сесилия Саркози. "Нека господ я пази, както пази нас", каза Валя Червеняшка.

Преди това френският президент беше награден от своя български колега с най-високото отличие на страната орден "Стара планина". Това бе и повод Първанов да поздрави "храбростта и решителността" на двойката Саркози, които според него доведоха до щастлив край делото с медиците.

Швейцарският вестник "Тагес Анцайгер" публикува днес коментар за Сесилия Саркози от Жаклин Хенар, в който се казва:

"Никола Саркози беше в България - страна, пренебрегвана от френските президенти от 1994 г. насам. Заедно с него беше тийнеджърският идол от 70-те години, все още русокосата Силви Вартан. Бившата жена на Джони Холидей е българка по рождение. В този смисъл не беше особено изненадващо, че тя съпреживя рамо до рамо със Саркози благодарностите за освобождаването на петте български медицински сестри от либийския затвор.

Смайващо, а за участващите българи и разочароващо, бе отсъствието на Сесилия Саркози, която със сензационната си акция, свързана със среднощни преговори в палатката на Муамар Кадафи бе допринесла за разрешаването на драмата и по този начин се превърна в България в нещо като всенародна героиня.

Сесилия Саркози като първа дама със сигурност имала много работа в Триполи, заяви съпругът на една от медицинските сестри. Той е убеден, че тя е "прекрасен човек" - преценка, която в Париж рядко може да бъде чута.

Там жената на френския президент е засега загадка. До открито преживяната криза на брака от 2005 г. тя беше движеща сила и видимо странично явление в политическата кариера на Никола Саркози. По време на първия му мандат като вътрешен министър, тя имаше офис, отделен само с една тапицирана врата от неговия. Имаше и навика понякога да привиква префектите на заседания под нейно председателство. Без да има официлни длъжности и титли.

Любовната афера на Сесилия Саркози приключи с частично завръщане. От този момент нататък тя остана на втори план. В предизборните хроники на писателката Ясмина Реза, получила правото да наблюдава Никола Саркози в най-близкото му обкръжение, тя почти не се появява. Това било едно от условията на Саркози, бе заявено от обкръжението му. "Откъде-накъде", запита авторката: Сесилия почти никога не присъствала, следователно нямало и защо да информира за нея. Съвсем на финала Сесилия докара своята резервираност до нечувана кулминация, когато по време на балотажа срещу Сеголен Роаял просто си остана у дома и се въздържа от гласуване.

Откакто е президентска съпруга, Никола Саркози не пропуска нито един случай демонстративно да я ухажва. Поемайки длъжността, той я целуна по устните на ритуалното градинско парти на 14-ти юли и обясни пред включените камери и пред 5 хиляди гости колко е красива.

Сесилия пък реди гаф след гаф на дипломатическия фронт. От срещата на върха на Г 8 в Хайлигендам тя отпътува преждевременно, избяга от обяда със семейство Буш под предлог, че има възпаление на сливиците, а няколко часа по-късно бе видяна да обикаля магазините с близката си приятелка Рашида Дати, министър на правосъдието.

Миналата седмица двете бяха заедно на погребението на първия съпруг на Сесилия, известен телевизионен шоумен, след което французите се сдобиха с много снимки от списанията на президентската съпруга като вдовица.

Никой във Франция не беше очаквал Сесилия Саркози да се превърне в Първа дама по образците на Увон дьо Гол или Бернадет Ширак. Първоначално бе казано, че през септември щяла да обясни как разбира ролята си. Сега вече е октомври, а тя още нищо не е казала.

"Отсъствието й в София подхранва слуховете, разпространявани шепнешком, за предстояща раздяла на френската президентска двойка", пише швейцарският "Тагес Анцайгер".

bpost.bg

 


Сходни връзки

Всички питат за Сесилия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди