изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:07 EEST
ДНЕС ПРАЗНУВАТ IT СПЕЦИАЛИСТИТЕ    
НовиниВ електронната поща на НДТ пристигна писмо от инж. Росен Пенков. С него той честити празника на всички свои колеги - IT специалисти и разказва малко повече за деня на факирите на високите технологии.
На заседанието си 26 септември Министерски съвет е обявил 4 октомври за Ден на информационното общество - професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика, ни пише инж. Пенков. 
Всъщност датата не е избрана случайно - 4.10. е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат.

Бащата на компютъра е роден през 1903 г. в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант от  Бояджик, Ямболско, а майка му Айва е учителка по математика. Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 г. в университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 г., защитава магистърска степен по математика в Щатския колеж на Айова. В периода 1939-1941 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатският колеж на Айова работят по създаването и усъвършенстването на ABC /Atanasoff-Berry Computer/, както е наречен първият компютър, който никога не е патентован.
От няколко години българската научно-техническа общност организира най-значимите си събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за Ден на информационното общество и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика ще бъде стимул за тяхната работа и признание за постиженията им.
" Честит  празник,  колеги, с  най-добри  пожелания!" - завършва писмото си инж. Пенков. Към неговите пожелания се присъединяваме и ние от страниците на НДТ и честитим професионалния празник на всички IT специалисти, които с труда си правят ежедневието ни - по-информирано, по-леко и по-забавно.
 


Сходни връзки

ДНЕС ПРАЗНУВАТ IT СПЕЦИАЛИСТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди