изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:23 EEST
УЧИТЕЛИТЕ В ДОБРИЧ ПОИСКАХА ОСТАВКИТЕ НА ОРЕШАРСКИ И ВЪЛЧЕВ    
Новини

Над 4000 души се подписаха в протестната подписка на стачкуващите учители в Добрич. От днес ще бъде издигнат палатков лагер пред Художествената галерия. До края на седмицата училищата в град Добрич, които ще са в ефективна безсрочна стачка, ще станат 25  



Стачкуващите учители в Добрич ще изпратят протестна декларация до президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев, с която искат оставките на министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев, заяви за НДТ говорителят на стачния комитет Станислав Полименов. Искането на преподавателите е в резултат на заснетия от камерата на Би Ти Ви разговор, в който министрите цинично се уговарят да разтакават преговорите със стачкуващите учители, за да не стигнат до споразумение. Министърът на финансите и министърът на образованието и науката водят тези преговори с учителските синдикати по лично поръчение на президента на Републиката Георги Първанов, заради продължаващата вече трета седмица стачка в цялата страна. Без да подозират, че микрофоните и камерите са включени, министрите, в почивка по време на преговорите, водят следния разговор, заснет и излъчен по Би Ти Ви:

Орешарски: Дай да разваляме седянката. Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...

Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...

Орешарски: Да, три дни.

Вълчев: Два де, стига така...

Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.

Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме...

Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва. От утре експертни разговори. Те ще размотаят...

Вълчев (към другите участници): Сега, уважаеми колеги, да продължим нашата работа...

Преди този разговор на високо правителствено равнище срещата между учителските синдикати и министрите беше започнала без надежда за споразумение, но с мъгляви обещания от страна на властта.

В 17 часа вчера стачкуващите учители в Добрич проведоха шествие под мотото "Освен учители сме и родители". В протеста преподавателите бяха със своите деца. След шествието учителите се събраха на протестен митинг пред паметника "Св. Св. Кирил и Методий".

“През цялото време министрите са симулирали, че искат да решат проблема. Трябва незабавно да си подадат оставката. Ще стачкуваме докрай. Нещо повече – на предстоящите местни избори ще отидем да гласуваме за хората, които смятаме, че ще бъдат пряко ангажирани с проблемите не само в нашия отрасъл, а във всички сфери. Отношението на властта е обидно не само за учителите, но и за деца и родители. На министъра на образованието не му пука, че децата са на улицата”, заявиха по време на шествието стачкуващи учители. Преподавателите отново развяха знамена и издигнаха множество плакати срещу политиката на настоящото правителство.

Пред Художествената галерия от днес ще бъде издигнат палатков лагер. Протестиращите педагози ще дават дежурства пред палатките. Там ще бъдат и двете подписки в подкрепа на учителските искания. До момента са събрани над 4000 подписа в Добрич, съобщи Станислав Полименов.

Вчера учителският колектив при СОУ "Любен Каравелов" в Добрич изпрати писмо до медиите, в което се извинява на всичките си колеги от региона, че досега се е включил само един ден в учителските протести. “От 8 октомври 2007 година се присъединяваме активно към безсрочните ефективни стачни  действия”, се казва в писмото.

До края на седмицата учебните заведения на територията на града, които ще бъдат в ефективна безсрочна стачка, ще станат 25, обобщиха от стачния комитет в Добрич.
 


Сходни връзки

УЧИТЕЛИТЕ В ДОБРИЧ ПОИСКАХА ОСТАВКИТЕ НА ОРЕШАРСКИ И ВЪЛЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди