изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:49 EEST
УЧИТЕЛИТЕ ИЗЛЯЗОХА НА ПАЛАТКИ, ЩЕ ПРАВЯТ АВТОШЕСТВИЕ И СЕДЯНКА    
Новини

Продължават протестите на стачкуващите учители в Добрич. Близо 5000 подписа са събрани в подкрепа на исканията им в трите пункта в града. Вчера учителите изградиха и палатков лагер, който ще остане до края на октомври ако дотогава не се постигне споразумение с Министерството на образованието.



Палатковият лагер е разположен срещу Художествената галерия в Добрич. Учители ще дежурят на щафетен принцип до 18 часа всеки ден. Стачкуващите, които вече са над 1000, са категорични, че протестът им ще продължи до удовлетворяване на исканията им, независимо че повечето живеят на кредит и няма да могат да погасят задълженията си към банките.

“Говорих с инспекторката в банката и тя каза, че ако имаме пари на ръка ще внесем, ако не - ще се отложи за следващия месец. Намираме разбиране и от други. Ако трябва и до Коледа ще стачкуваме” – заяви Миланка Кръстева - преподавател в ЕГ „Гео Милев”

„Няма да отстъпим, абсолютно сме решени и се надяваме силно, че преговорите наистина ще доведат до благоприятна за нас развръзка, защото досега както протичат по този начин преговорите въобще не ни задоволява”, заяви Гергана Йорданова, която също е учител в ЕГ „Гео Милев”

Вчера хората минаваха покрай палатковия лагер и се подписваха в подкрепа на учителските искания.

„Как да не ги подкрепям. С тези мизерни заплати могат ли да живеят? Ние сме пенсионери, да кажем нашата горе-долу се е свършила, ама тези млади хора как ще я карат така? Както тръгнаха тези цени сега, може ли да се живее по този начин, ами ако има деца малки”, каза Стефан Стоянов, който е един от близо петте хиляди души в града, който е се подписал в знак на подкрепа на исканията на учителите

По данни на стачния комитет в Добрич ефективно стачкуват 26 училища. Не протестират единствено от Спортното училище, ПГ по Лека промишленост и учебното заведение в кв. “Рилци”.

Говорителят на стачкуващите учители Станислав Полименов заяви, че в четвъртък преподаватели от Добрич ще се включат в националния митинг в София. В 12 часа в Добрич ще има автошествие из централните улици, а ден по-късно протестиращите са планирали интересен митинг-шествие, който ще завърши с хора и седянка. Той ще бъде под наслов “Родители, учители и ученици заедно да прогоним злото”. Обмисля се педагозите да бъдат с кукерски маски, атрактивно облечени, да има хора, а накрая с метли да изметат боклука от българското образование.      

"Днес даваме поредния урок на нашите наследници, защото не искаме те да изричат професията на своите майки и бащи - учител с неудобство. Ние не искаме да се срамуват от ниския ни социален статус, а искаме да мечтаят да бъдат наследници на една достойна и

желана професия. Към колегите, които не стачкуват, се обръщаме със следните думи: Не се поддавайте на провокации, заплахи и евтин популизъм! КОЛЕГИ, един мъдър човек твърди, че причината повечето хора да не побеждават финансово е страхът да не изгубят пари. За съжаление, колеги, при някои този страх е много по-голям от радостта да живеят достойно”, заявиха учителите от СОУ “Хр. Смирненски” в Крушари. НДТ

 

 


Сходни връзки

УЧИТЕЛИТЕ ИЗЛЯЗОХА НА ПАЛАТКИ, ЩЕ ПРАВЯТ АВТОШЕСТВИЕ И СЕДЯНКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди