изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:57 EEST
НЯМА ПО-ВАЖНО ОТ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА    
ИнтервютаТова каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов


- Кой, според Вас, е най-сериозният Ви опонент в битката за София?
- Няма такъв.
- Как, според Вас, ще приключи стачката на учителите? Какъв ще е ефектът от нея?
- Има опасност от масово недоволство у населението. Както и да приключи, негативният резултат е факт. Изнервени и озлобени хора обучават нашите деца. Парите на учителите са в сивата икономика. Георги Кадиев вместо да ходи да се изказва по телевизията, трябваше като зам.-министър в ресора, в който отговаря, а именно събиране на бюджетните пари в НАП, тези средства да бъдат събрани. Той не ги събра и отиде да се занимава с политика, както каза, с мръсна кампания. Но, ще му падне правителството, докато той се занимава с мръсна кампания.
- Още от създаването на партия ГЕРБ говорите за предсрочни избори. Минаха евроизборите, ще минат и местните, да очакваме ли предсрочни парламентарни избори?
- С начина, по който правителството управлява, то само ще се свали, въпреки липсата на парламентарна опозиция. Защото ГЕРБ като първа политическа сила му създава достатъчно дискомфорт, но за съжаление, няма никаква опозиция в парламента. Виждате, например, в София - те всички се харесват помежду си.
- Има ли опасност исканията за увеличение на заплати и доходи да забави икономическия растеж?
- Точно обратното - ние сме предложили в нашата програма вариант, по който това да се случи. В момента има огромен финансов ресурс в сивата икономика. Чрез кръговете на БСП, които самият г-н Овчаров каза, че от години източват държавата, чрез обръчите на Ахмед Доган, просто се източват парите. Потулват се скандалите. Само преди няколко месеца говорихме за "Булгартабак", какво стана. Изведнъж всички ги разчистиха, никого не обвиниха и всичко замря. Ето къде са парите на учителите. Я, сметнете колко зам.-министри, колко зам.-областни управители има. Всеки има кола, секретарка и командировъчни. Кому е нужна тази администрация и кога я е имало преди.
- Ако Ваш кандидат се "издъни" в процеса на избори, ще бъдете ли безкомпромисен?
- Разбира се, както винаги сме били. Ние оттеглихме маса народ. Няма по-важно от доверието на хората. Всеки ще ми прости, ако съм издигнал лош кандидат или нещо не съм знаел за него, защото му е ясно, че в 264 общини не бихме могли да ги проверим. Но, в момента, в който се разбере, че този човек не става, ако продължим да го толерираме, тогава няма кой да ни прощава.
- По какъв начин общината може да бъде решаваща за образованието?
- Трябва да се започне от причината, не от следствието. Кой прави училищните програми? Кой финансира училищата, кой се грижи за тях? Кой изпълнява държавните задачи? Или трябва министерството на образованието да се занимава, или общините, за своите училища. В София ние имаме над 190 училища, а програмите ни ги пише Даниел Вълчев, заплатите ни ги превеждат, а ние само като пощенска кутия ги предаваме. В същото време за ремонтите и всичко останало се грижим ние. Само че договорите за закуските, там, където са рушветите,  ги прави правителството. Защо? Да не би общините или директорите да не могат сами да решат с какво да си хранят децата? Общината трябва да е водеща, а правителството трябва да е факторът, който определя баланса в държавата.
- Доколко учителската стачка може да прерасне в национална стачка?
- Ние всячески се стараем да не се налагаме като водачи на стачката. Това би било много лесно, но и много коварно. Искаме ГЕРБ да дойде по нормален, законов път, извървявайки пътя през европейски, местни, парламентарни избори, със своя програма. Както виждате, ние две години предварително сме предложили програма на масата, която е отворена, за да могат различни специалисти да си изкажат мнението. Представили сме я в Брюксел, на американското правителство. Накрая, когато дойде време да управляваме, да имаме ясна програма. Защото това, което БСП направи е, че на третата година от управлението си т.е. една година преди да излезе от власт, те още не правят реформи, нямат програма.
- Ясно е, че ГЕРБ няма "да яхне" стачката, но какво е Вашето мнение като анализатор...
- Категорично на учителите трябва да им се увеличат заплатите. Защото тези хора всъщност възпитават децата ни, бъдещото поколение. Същото се отнася и за преподавателите във висшите учебни заведения. Не случайно, Световната банка преди десетина дни каза категорично, че ще останем бедни и ограничени, ако продължим по този начин.
 


Сходни връзки

НЯМА ПО-ВАЖНО ОТ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди