изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:37 EET
Let it be и учителска обсада на парламента    
Образование

  Стачкуващите учители и преподаватели в детските градини направиха жива верига извън забранената зона на парламента.

Живата верига е разположена между НХГ, Галерията за чуждестранно изкуство, храм-паметника "Александър Невски" и срещу паметника на "Цар Освободител", съобщи БТА. Пред протестиращите са поставени заграждения. Десетки служители на МВР охраняват митинга. Хиляди учители стигнаха до парламента, тръгвайки от пл. "Независимост".



От коли с високоговорители звучат песни за България и "Let it be" на Бийтълс.
Протестиращите викат "Оставка!", придружени от вой на сирени.
Междувременно опозицията, която по-рано напусна пленарното заседание заради загражденията, обсъжда вот на недоверие към правителството заради кризата в образованието. Депутати от мнозинството доработиха точките от дневния си ред, без видимо да отдават значение на учителския протест пред сградата на парламента. В пленарна зала имаше десетина депутати, предаде "Фокус".
По-рано националният митинг-шествие на площад “Независимост” събра десетки хиляди учители. По оценка на синдикатите те са били над 50 000 души - запълнили пространството пред МС, НС и Президентството. Учителите носеха плакати от Видин, Пловдив, Русе, Благоевград, Кърджали, Димитровград и др. Те скандираха “оставка”, “победа”, “много сме, силни сме” и други лозунги. Гражданска подписка с над 1 милион подписа са събрали синдикатите в подкрепа на исканията на учителите за повишаване на заплатите, съобщи пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев изтъкна, че такъв митинг не е правен от 90-те години, когато хората вярваха, че мечтите им ще станат реалност. Той призова премиерът да "разпусне седянката" и да дойде при протестиращите. От синдикатите внесоха протестна декларация в МС, но представителите им не са били приети от премиера Сергей Станишев. В документа се настоява за поетапно увеличаване на работните заплати в средното образование от 1 октомври т.г., 1 януари и 1 юли 2008 г., както и за 5 на сто от БВП за образование за следващата година. Това е искането на 152 000 работещи в системата. Ако не се събере тройната коалиция да обсъди проблема с учителите и да излезе с политическо решение, днешните преговори, нарочени за 17 часа, са безсмислени, заяви Крум Крумов от КТ "Подкрепа".

Учителите поеха обратно към площад "Независимост"
11 октомври 2007 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите учители се отправиха обратно към площад “Независимост” пред Министерски съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Колоната в момента се води отново от Константин Тренчев и Желязко Христов. На площад "Независимост" ще продължи националният митинг на учителите.
Преди това Янка Такева се опита да влезе в парламента, за да отправи лично към председателя на Народното събрание Георги Пирински въпроса защо има заграждения около сградата. “Ние сме учители, не сме престъпници”, каза Такева. Тя каза още, че 12 % от Брутния вътрешен продукт на държавата се заделя за министерствата, а 18 % се заделя за отбраната. По думите й – това, което учителите искат, са никакви пари, за тази държава.
Мария Капон, независим народен представител, каза, че утре на въпросите за образованието във времето за парламентарен контрол ще отговаря министър-председателят Серегй Станишев. Той е изправен пред национален избор, повтори Капон. Стачката стана политическа, смята тя. Ако днес Станишев не направи своя национален избор, утре ще ходи на национални избори, каза Капон.
Все още има много хора пред сградата на Народното събрание. На скулпторната фигура на паметника на Цар Освободител се е покачил един от протестиращите със знаме.
Десислава АНТОВА

 


Сходни връзки

Let it be и учителска обсада на парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди