изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:09 EET
Турция отзова посланика си в САЩ    
По светаТурция отзовава своя посланик във Вашингтон в отговор на приетата от Комитета за международни отношения на Камарата на представителите на САЩ резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

Tова предаде телевизия NTV, цитирана от БГНЕС. Официалният представител на турското министерство на външните работи Левент Билман заяви, че посланикът на страната в САЩ Наби Сенсой се отзовава „за консултации“. Главнокомандващият на ВМФ на Турция отмени по-рано посещението си в САЩ. В сряда Комитетът за международни отношения на Камарата на представителите на САЩ игнорира възраженията на президента Джордж Буш и прие резолюция с призив да се отрази в американската външна политика геноцида над арменците през 1915 г. Документът беше приет с 27 гласа, против са били 21. От своя страна президентът Буш предположи, че приетата резолюция може да влоши американско-турските отношения. Подобна позиция изрази и турският държавен глава Абдула Гюл. “Това решение на Комисията, също както и други подобни в миналото, не се разглежда от турския народ като притежаващо някаква стойност“, коментира Гюл.
В свое изявление турското външно министерство определи одобряването на резолюцията от външната комисия на Камарата на представителите на САЩ като "безотговорен акт" в "извънредно критичен момент", съобщи електронното издание на CNN. В съобщението се добавя, че решението не само ще заплаши отношенията с една приятелска нация съюзник, но и ще застраши стратегическо партньорство, "култивирано" от поколения. Бабаджан изрази увереност, че здравият разум ще надделее и Камарата на представителите няма да приеме тази резолюция, предаде още CNN.
"Мохамеданите в техния фанатизъм изглежда искат не само да унищожат християнското население, но и да заличат всички следи от тяхната религия и цивилизация..." Това написа американският консул в Турция през 1915 г. по повод кампанията на отоманските турци срещу коренното арменско население, припомня днес електронното издание на "Економист". Днес Турция обяснява, че масовите убийства на милион и половина арменци като "неприятна последица от пороците на Първата световна война, от която и самата тя е пострадала. Арменците обаче отдавна апелират за определяне на трагедията като геноцид, коментира "Економист". http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Турция отзова посланика си в САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди