изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:57 EEST
България заплашва да блокира подписването на споразумението за асоцииране на Черна гора    
Европейски съюзБългария заплашва да блокира предвиденото за понеделник подписване на споразумението за асоцииране на Черна гора към ЕС, ако не бъдат взети предвид исканията й, свързани с изписването на думата "евро" в българския текст на документа, съобщиха европейски източници.

"Комисарят по разширяването Оли Рен е разтревожен от възможно блокиране на подписването на споразумението за стабилизация и асоцииране на Черна гора", заяви говорителката му Кристина Наги.

"Той счита, че би било жалко България да спъва пътя на Черна гора към ЕС заради езиков проблем, който има чисто технически характер, независимо от неговата национална важност", добави тя.

Проблемът е, че на български език думата евро се пише с "в", вместо с "у" - "евро", а не "еуро".

"Не сме съгласни с начина на изписване на думата "евро" и правителството разреши на министъра на външните работи да не подписва споразумението, докато думата не бъде изписана по нашия начин", обясниха български дипломатически източници.

"Имаме право да искаме думата евро да бъде изписана и по правилата на кирилицата, както това е направено в нашия присъединителен договор", добавят те.

Блокиране на подписването на споразумението с Черна гора в понеделник "ще постави в опасност доверието в европейската политика за стабилизиране на Балканите", заяви Наги.

"Ако не бъде своевременно уреден, проблемът заплашва да забави подписването на споразумението за стабилизиране и асоцииране и пътя към ЕС не само на Черна гора, а и на други държави, в това число и на Сърбия", добави тя.

Споразумението за стабилизация и асоцииране е първият етап от пътя на балканските държави за присъединяване към ЕС.

Ако не бъде намерено решение на проблема за "еврото", той заплашва да се отрази при подписването на всички останали споразумения.

actualno.com

 


Сходни връзки

България заплашва да блокира подписването на споразумението за асоцииране на Черна гора | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.96 секунди