изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:03 EET
Цифрите не потвърждават прогнозата на Орешарски    
ИкономикаЦифрите засега не потвърждават тезата на Пламен Орешарски, че инфлацията ще има едноцифрна стойност в края на годината. Хармонизираната годишна инфлация у нас през септември 2007 г. (спрямо септември 2006 г.) се запазва на своето мартенско равнище от 13.1%, съобщиха от НСИ.

На месечна база, хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), изчислен съгласно методологията на Евростат, се е покачил леко до нивото от 1.3 на сто.

От началото на годината хармонизираната инфлация пък достига 8.9%.

Безспорно най-голямо покачване се забелязва в цените на хранителните продукти и безалкохолни напитки (25.1%!).

Други сектори, в които се наблюдава осезаемо поскъпване са образование, транспорт, облекло и обувки, но покачването остава под 10%.

При прогнозиране на стойностите за края на годината, трябва да се вземат в предвид някои факти. През зимата обикновено стойността на селскостопанската продукция се покачва. На международния пазар петролът продължава да бележи рекордни стойности, което повишава импортната инфлация.

В този контекст прогнозата на министъра на финансите звучи по-скоро оптимистично.

Припомняме, че България започна да отчита този показател от януари 2007 г., след присъединяването си към ЕС. Хармонизираният индекс на потребителските цени се отличава от националната инфлация, тъй като отчита влиянието върху динамиката на потребителските цени на потреблението на чуждестранните граждани в България и въвежда в потребителската кошница колите втора употреба.

money.ibox.bg

 


Сходни връзки

Цифрите не потвърждават прогнозата на Орешарски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди