изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:29 EEST
България прие да отложи спора за думата евро    
Европейски съюзПредседателството на ЕС и България приеха принципно да дадат възможност за подписване на споразумение за асоцииране с Черна гора, като отсрочат във времето диспута за българския начин на изписване на името на европейската валута, предаде Ройтерс.

България отказа да подпише договора за стабилизация и присъединяване с Черна гора ако не се приеме преводът на българския текст да бъде "евро", както го произнасят българите, които произнасят Европа. След продължили един ден преговори с португалското председателство на ЕС българската говорителка Бетина Жотева заяви: "Ще има подписване в понеделник". Говорител на португалското председателство потвърди: "Подписването на споразумението за асоцииране на Черна гора в ЕС в понеделник остава". Той отказа да направи какъвто и да е било друг коментар. Дипломати заявиха, че Португалия е успокоила София, че ще формулира декларация на ЕС, с която да признае, че има "езиково-технически проблем" при транслитерацията на думата euro на кирилица и пое обещание да разреши този проблем колкото е възможно по-скоро. Представителите на страните от ЕС трябва да се срещнат в понеделник сутрин, за да одобрят текста и да изяснят начина, по който ще се подпише споразумението с Черна гора.
Европейската централна банка се противопостави на това думата за европейската валута "euro" да се изписва по различни начини на различните езици. Някои страни, включително Италия, Гърция, Ирландия, Литва и Словения са направили лингвистични промени, за да се съобразят с това изискване. Същият проблем може да възникне отново пред европейските ръководители през следващата седмица, когато те се срещнат в Лисабон, за да финализират дългоочаквания конституционен договор.
Дипломатически източници в София заявиха, че България се готви да блокира подписването на договора за институционална реформа ако не си извоюва правото да използва думата "евро", отбелязва "Ройтерс".
В петък външния министър Ивайло Калфин заяви, че България ще трябва да остане на своята позиция относно подписването на Споразумението за стабилизиране и присъединяване на Черна гора само ако в българския текст на документа се използва българското изписване на думата евро. В присъединителния договор на България през 2004г. е включена думата евро. В Брюксел и Франкфурт Европейската комисия и официалните европейски представитери не можаха да дадат публично обяснение защо на България да не бъде разрешено да използва думата "евро" изписана според кирилицата. Европейският комисар по разширяването Оли Рен каза, че е жалко, че българската позиция е такава. Той заяви, че това подлага на риск доверието в ЕС на Балканите и може да забави напредъка на други страни към членството им в ЕС.Черногорският вицепремиер Гордана Джурович каза, че нейното правителство е "изненадано" /от позицията на София/. "Изненадани сме, защото работихме почтено и всичко беше договорено, така че подписването на споразумението да стане на 15 октомври", каза Джурович на заседание на парламентарната комисия за международни отношения и европейска интеграция. "Това не е грешка на Монтенегро и страната заслужава споразумението да бъде подписано", добави тя.
dir.bg
 


Сходни връзки

България прие да отложи спора за думата евро | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди