изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:14 EEST
Ученици откриха 30 теракотени фигури при разкопките в местността Рупите    
ИсторияРупите. Колекцията от теракотени фигури, открити от учените по време на разкопките в местността Рупите, се обогатява непрекъснато, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Пирин.

Уредникът на Градския исторически музей Сотир Иванов поясни, че новите попълнения са с изключително високо качество. Сред тях са изображения на боговете Дионис, Херакъл, както и бюст на богинята Артемида. Освен поклоннически статуи групата, извършваща разкопките, попада и на фигури, които изобразяват обикновени хора. Открити са и калъпите за направата на въпросните предмети, което кара експертите да смятат, че са попаднали на работилница за направата на фигури. Уредникът на петричкия музей твърди, че работилницата е действала в периода 2-ри 3-ти век преди новата ера.
Разкопките в местността Рупите се осъществяват по проект на програма ФАР за развитие на устойчив туризъм. Партньор в резализацията на дейностите, които продължават до края на ноември, е община Серес.
Деница ИВАНОВА
 


Сходни връзки

Ученици откриха 30 теракотени фигури при разкопките в местността Рупите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди