изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:03 EET
Ученици започват протести срещу матурите    
Образование"Докато не се изяснят критериите, по които ще се провеждат зрелостните изпити ние ще протестираме".Това заяви Виктория Куцарова, дванайсетокласничка от Математическата гимназия в Пазарджик.

Тя заяви, че все още не е решено резултатите от матурите да са вход за влизане във висшите учебни заведения, което е един от техните аргументи.

Учениците са се намерили чрез Интернет преди около две седмици и са нарекли себе си випуск "Единство" в противопоставянето си на решението на МОН.

"Тя категорично подчерта, че техният протест няма нищо общо със стачката на учителите и не е обвързан с нея. Учениците не са в равностойни позиции, защо има училища, където се дават дипломи след 8 клас, а други след девети", допълни Виктория Куцарова.

По този повод младите хора организират пресконференция, с която биха искали да ангажират вниманието на цялото общество и на институциите.

Учениците от 16 града в страната застават против въвеждането на задължителните зрелостни изпити, защото според тях в този им вид те поставят дванайсетокласниците от различните видове училища в неравнопоставено положение.

Младите хора смятат, че в този формат матурите са ненужни, субективни и не доказват умения и знания.

Само за две седмици инициаторите на протестната кампания са събрали над 3 000 подписа в подкрепа на искането за отмяна на матурите, докато те станат вход за ВУЗ.

Ако техните искания не бъдат изпълнени, родителите имат готовност да заведат съдебни искове срещу МОН.

В пресконференцията ще участват: Атанас Караджов, Първа езикова гимназия - Варна, Виктория Куцарова, Математическа гимназия - Пазарджик, Деница Дзипалска, 73 СОУ, София, Калина Желева, Първа езикова гимназия, Варна, и Надежда Желева - родител.

actualno.com

 


Сходни връзки

Ученици започват протести срещу матурите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди