изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:01 EEST
В Молдова се готви забрана за политическа дейност на лицата с двойно гражданство    
По света

Парламентът на Молдова ще приеме уникален закон, който забранява на лицата с двойно гражданство да се кандидатират за депутати, да участват в правителството и изобщо да заемат държавни длъжности. Според вносителите, този закон е насочен против "румънизацията, русификацията, българизацията" на Молдова.



"В тази страна, където над две трети от избирателите са с румънски и руски паспорти, такава стъпка на властите може да бъде оценена като опит на управляващата партия да защити молдовската нация от румънизацията, политическите процеси в молдовското общество - от влиянието на Румъния и Русия, а себе си - от поражение на изборите", посочва лидерът на Демократическата партия на Молдова Дмитрий Дяков за руския вестник "Независимая газета".

Според Дяков ситуацията е доведена до абсурд, защото в държавата има хора "с по четири паспорта в джоба".

"В страната практически няма човек, който освен молдовски да няма и още един паспорт", посочва Дяков.

Но да се приема коригиращ закон днес, когато в Молдова има друг закон, който разрешава двойното гражданство, е невярно от гледна точка и на законодателството, и на правата на националните малцинства.

Според председателя на Конгреса на руските общини на Молдова Валерий Клименко "ноу-хауто" на президента на Молдова Владимир Воронин ще се отрази на рускоезичните граждани, които имат руски (300 000 души), украински (над 250 000 души), турски (жителите на Гагаузката автономия в южната част на страната), а също така и български (в южната част и в Приднестровието има села с компактно българско население) паспорти.

Този фактор може да усложни отношенията с Москва, Киев, Анкара и София.

bpost.bg

 


Сходни връзки

В Молдова се готви забрана за политическа дейност на лицата с двойно гражданство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди