изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:45 EEST
ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА - НОВА ЦЕНА НА САМУНА    
НовиниЦената на пшеницата и брашното удари нови ценови рекорди. Хлебопроизводителите подготвят увеличение на насъщния и закуските

До края на октомври ще ядем по-скъп хляб, заяви за НДТ регионалният председател на браншовата организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. Той допълни още, че цените на брашното са стигнали нови рекорди. Миналата седмица фирмите са зареждали брашно на нива от 830 до 886 лв./т с ДДС. "Това е незапомнена цена на брашното и няма да можем да издържим дълго. Всички колеги от бранша в момента правят калкулации и в най-скоро време ще има увеличение на цената на хляба. Единствено в Добрички регион 700-грамовият самун се търгува за 80-85 стотинки крайна цена. В един хляб се влагат 550 гр брашно, което е 50-55 стотинки. За всички останали разходи остават 30 стотинки, което е крайно недостатъчно" - коментира Няголов. Според него цената на насъщния трябва да стане 1.10 лв. на дребно.
С нова цена ще бъдат и закуските - банички, сдиренки, кифли и други, коментира още производителят. "Цената на тон брашно за закуски миналият четвъртък бе 920 лв./т. С 20-23 % за последните 2-3 месеца скочиха и цените на опаковките и етикетите. Олиото се търгува на едро на нива от 2.40-2.50 лв./л, а сиренето е по 4.80 лв./кг на едро" - допълни той.
С около 5-6 % ще увеличи цената на хляба и "Добруджански хляб", съобщи търговският директор на фирмата Веселин Малев. Той добави, че в момента фирмата купува българска пшеница на цена от 500 лв./т без ДДС.
Според зърнопроизводителите обаче реален пазар на зърното няма в момента. Това заяви Стилиян Стоянов - член на асоциацията на зърнопроизводителите у нас и арендатор в Добричко. Той допълни, че сделките, които се сключват са предимно за задоволяване на вътрешни пазар, като нивата са 500 лв./т пшеница и нагоре. Стоянов прогнозира, че няма да има спад на цената на зърното, тъй като и на международнитге борси цените на пшеницата са много високи. "По-скоро очаквам да има стабилизиране на пазара и повишение нагоре" - допълни още Стоянов. Положението и с другите зърнени култури било подобно, коментира още той. Слънчогледът се търгувал само за нуждите на вътрешния пазар срещу 800 лв./т, сподели зърнопроизводителят. Към момента вече 50 % от сеитбата на есенници е приключила, допълни Стоянов.
 


Сходни връзки

ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА - НОВА ЦЕНА НА САМУНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди