изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:49 EEST
Румънски съд вдига заплатите на учителите с 40%    
По светаРумънски съд задължи правителството в Букурещ да повиши със задна дата минималното възнаграждение на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 526 лева), пише вестник „Котидианул".

Според синдикатите в образованието решението на съда в Долж представлява юридически прецедент и задължава кабинета да повиши минималното възнаграждение на учителите в цялата страна, считано от 1 януари 2007 г. На практика това би означавало заплатите в образованието и в цялата бюджетна сфера да бъдат повишени с около 40 % при това със задна дата, за което ще са необходими около три милиарда евро годишно. От Министерството на образованието в Букурещ обявиха, че ще се съобразят със съдебното решение що се отнася до окръг Долж, а за останалата част от страната „ще се водят преговори". Съдебното решение е мотивирано от факта, че съгласно Националния колективен трудов договор, влязъл в сила от 1 януари 2007 г., служители с висше образование, работещи по специалността си, не могат да получават заплата по-ниска от две минимални работни заплати или 880 леи. „Фокус" припомня, че от 1 октомври 2007 г. влезе в сила правителствена заповед за повишаване на заплатите на румънските учители. Така минималната заплата на квалифициран педагог е 893 леи (около 534 лева), а максималната – 1889 леи (около 1133 лева).
dir.bg
 


Сходни връзки

Румънски съд вдига заплатите на учителите с 40% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди