изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:40 EEST
ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПОДГОТВЯ ПРИВАТИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ    
ПолитикаЗам.-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев разясни пред добричлии оперативна програма регионално развитие

В момента здравното министерство подготвя закон за приватизация на лечебните заведения. Това съобщи в Добрич зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков, който посети града по покана на кандидата за кмет Енчо Малев и се срещна с лекари, работещи в здравните заведения на Добрич. Пред тях той поясни, че според проектозакона лечебните заведения у нас ще бъдат разделени на два списъка - в единия ще влязат болници и поликлиники за приватизация, а в другия - такива, които не могат да бъдат приватизирани. "В списъка със заведенията, които няма да се продават ще бъдат университетските болници и окръжните болници" - поясни още зам.-министърът. Всички останали здравни заведения ще бъдат сложени на тезгяха за продажба, като ОбС по места ще имат правомощия да решават дали лекарите работещи в тези лечебни заведения ще имат предимство при приватизацията, или пък ще ползват сградите на концесии, предоставени им от общините, допълни още Цеков. Очакванията на министерството са, след като законът мине през парламента, още следващата година да започне приватизацията в здравеопазването.
Ведомството разработва вече и електронни здравни карти, на първо време за общо практикуващите лекари в страната, като постепенно те ще бъдат въведени и а специалистите, информира още зам.-министърът. Той допълни, че с въвеждането на финансовата децентрализация и самостоятелността на общините и общинските власти, все повече здравеопазването в населените места ще зависи от общинските администрации и Общинските съвети по места. "В голяма част от европейските програми преки бенефициенти могат да бъдат общините"- каза Цеков.
Вчера зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, също изрази подкрепата си за кандидатурата на Енчо Малев. Той посети Добрич по негова покана е пред представители на средния и дребен бизнес, представи оперативната програма за регионално развитие. Общо 1.6 млрд. евро са средствата, които се отпускат по програмата, заяви Рогачев, като допълни, че 50 % от средствата са за проекти за устойчиво развитие и интегрирана градска среда. "Основни бенефициенти по програмата за регионално развитие са общините, защото 90 % от средствата са обърнати към тях" - каза още Рогачев.
Платена публикация
 


Сходни връзки

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПОДГОТВЯ ПРИВАТИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди