изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:00 EEST
И ДНЕС РАЙКО ЦОНЧЕВ - ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ    
ОбществоНа 18 октомври 1909 г. в 10 часа преди обяд е осветена новата сграда на прогимназия "Райко Цончев" - гр. Добрич.

От другия ден 19 октомври са започнали редовни учебни занятия на 7 паралелки от 8 паралелки ученици от трети клас на Добричката прогимназия. Райко Цончев не само дарява 30 хил. златни лева за училището, но и самият той се заема с неговото построяване. На 29 юни 1908 г. е положен основният камък на училището. Преди това проф. Иван Шишманов - министър на народното просвещение нарежда новото училище да носи името на Райко Цончев. Както се отбелязва в Отчета на Варненската окръжна постоянна комисия - "гражданин Райко Цончев, първи добрички благодетел".
В продължение на 71 години много жители на гр. Добрич са учили в това училище. И сега има граждани, които с гордост подчертават, че те са възпитаници на прогимназия "Райко Цончев". Новото училище "Райко Цончев" ще напомня за голямото дело на Райко Цончев за развитието на образованието в гр. Добрич.
Примерът на Райко Цончев е достоен за подражание от сегашните и бъдещи граждани да действат в полза на образованието в Добрич.
Тодор НИНОВ
 


Сходни връзки

И ДНЕС РАЙКО ЦОНЧЕВ - ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди