изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:02 EET
Личният гаф на правителството    
ОбществоДържавата, която здраво крие адреси и ЕГН-та единствено на висшата си номенклатура, а нехае за измамите и злоупотребите с лична информация на обикновените граждани, се самоопределя за демократична?!

Има един несъстоял се сериозен дебат и една тема, които се подценяват години наред. И от обществото като цяло, и най-вече от държавата и нейната власт в частност. При това независимо от стотиците и дори хиляди случаи на измами с имоти и фирми, на злоупотреби със събирана по различни причини, нормативи и правила информация, на всевъзможни престъпления, на загубени много пари, на затрити човешки съдби дори.

Става дума за личните данни. За онази същата информация, чрез която всяка престъпна група и дори обикновен бандит може да ни открадне апартамента, да ни изтегли парите, да вземе ДДС за наша сметка, да се подвизава под наше име или най-малкото да ни подлуди по телефона с рекламни предложения.
Проблемът стана кардинален, когато

същата тази власт сама си позволи да наруши закона

Парадоксално е, че го извърши в "Държавен вестник", публикувайки едва ли не и майчиното мляко на двайсетина души, които е обезщетила заради едно шосе.

Мнозина сигурно ще махнат или вече дори са махнали с ръка - "много важно". Важно е, защото самото правителство нехайно и безотговорно наруши грубо правата на български граждани.

При това същата тази държава е способна на чудеса, за да защити данните на висшата си номенклатура.

Например в публичния регистър за имуществото, притежавано от лицата, заемащи висши държавни длъжности. До 2004 г. въпросните лица бяха длъжни да записват адресите на имотите си, в кои банки имат сметки, ЕГН-та, номерата на автомобилите си. След това бе наложена промяна в закона, с която това бе отменено. С мотивите, че така се излагали на опасност животът и здравето - тяхното и на членовете на семействата, че щели да бъдат обект на нападения на бандити и какво ли още не. Нищо, че нямаше нито един такъв пример цели три години от действието на публичния регистър. Основен аргумент за промяната беше и че така се нарушавал грубо законът за защита на личните данни. Сега от декларациите им не може да се разбере почти нищо и журналистите никога не могат да проверят доколко достоверно е изнесеното.

Законът за защита на личните данни и създадената чрез него специална държавна Комисия се оказаха с декоративни функции - да замажем очите на официален Брюксел. През 2002 г. в един ужасен студ се извиха огромни опашки около сградата на правителството, където се помещаваше тогава учредената комисия за защита на личните данни. Държавата задължи представители на фирми, учреждения, лекари, адвокати, нотариуси и т.н. да се регистрират като администратори, обработващи лични данни. Мина тая досадна процедура, а

личните данни и до момента са фактически незащитени

А на фамозната комисия мандатът й изтече преди месеци. Още няма дори опити за избор на нов състав. В историята на новата българска администрация тя ще остане като "комисията на 5-те БМВ-ата". Защото първото нещо, което направи при създаването си, бе да си купи 5 коли за 370 000 лв. Че и твърдеше, че ги взела евтино.

БМВ-та има, но защита на личните данни няма. Всъщност от комисия, която да си върши работата в тази посока, има огромна нужда.

Трябва да се погнат всички монополи и големи търговски вериги, които събират лични данни по всевъзможен начин и повод. И онези, които твърдят, че ако не им дадеш ЕГН, няма да ти направят съответната услуга.

Ако тази комисия иска все пак да я запомнят с нещо добро, нека поне да се зарови и в случая с "Държавен вестник". Нека глоби правителството. А то да се извини публично на хората, чиито лични данни пусна в публичното пространство.

Изобщо личните данни и тяхната защита са едно от малкото неща, които държавата и нейните институции могат да направят, за да се докажат пред всеки отделен човек. За да запазят неговото достойнство, здраве и живот. actualno.com

 


Сходни връзки

Личният гаф на правителството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди