изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:40 EEST
20-ти ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА    
ЗдравеНАРИЧАТ БОЛЕСТТА "ТИХИЯТ КРАДЕЦ"

Световния ден тази година се отбелязва под мотото "Да победим счупванията! Узнайте и ограничете своя риск от остеопороза "!

От РИОКОЗ информират, че 20 октомври е световният ден за борба с остеопорозата. Специалистите отбелязват, че това е заболяване, което започва и протича незабелязано и затова я наричат "тихият крадец". Това е болест, която веднъж промъкнала се в тялото на човек, безболезнено изяжда костите и за жалост за това всеки един от нас узнава твърде късно - когато започнат първите костни счупвания или  смачкване на прешлен. Остеопорозата е определена като третото социално-значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, с прогноза да заеме второ място през 2020 г., добавят още от РИОКОЗ.
Според статистиката в света приблизително 200 млн. души страдат от остеопороза и се очаква разпространението й да нарасне значително в следващите десетилетия, поради застаряване на населението, особено в Европа.  След 50-годишна възраст, всяка трета жена и всеки пети мъж получават през остатъка от своя живот най-малко една фрактура, вследствие на чупливост на костите. У нас около 1 млн. души се предполага, че са с повишен фрактурен риск - над 820 000 жени и 150 000 мъже.
Най-честите оплаквания при появата на остеопороза са болките в гърба между лопатките или в поясната област. Поради смачкване на прешлените вследствие на остеопорозата, може да се появи снижаване на ръста, "стопяване" на прешлените с трайно деформиране на гръбнака и развитие на т.нар." вдовишка гърбица ". Множество са рисковите фактори, като специалистите посочват, че сред тях са тютюнопушенето, повишената доза на кафетата на ден - повече от 5 чаши, злоупотребата с алкохол и сол и редица други.
За да бъде човек по-здрав, специалистите препоръчват - балансирано хранене, повишена двигателна активност, поддържането на здравословно тегло, да не се злоупотребява с алкохол, да се спре пушенето.
Профилактиката и диагностиката на остеопорозата трябва да са своевременни, добавят още от РИОКОЗ. Лечението на това хронично прогресиращо заболяване се свежда най-вече до намаляване на фрактурния риск и ограничаване на счупванията, респективно намаляване на смъртността от усложнения на остеопорозните фрактури.

 


Сходни връзки

20-ти ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди