изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:46 EEST
* 20 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА: ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОСТЕОПОРОЗА ПРЕДЛАГА "ВИВА ФЕНИКС&    
ЗдравеПо национална програма на Министерството на здравеопазването за ограничаване на остеопорозата започва работа медицински център "Вива Феникс" в Добрич. Пред НДТ - управителите на лечебното заведение д-р Искрен Димитров и д-р Недко Велков

- Бихте ли разказали за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна" какво представлява програмата и защо "Вива Феникс" бе избран да работи по нея?
Д-р Недко Велков: Това е една национална програма за ограничаване на остеопорозата, която беше създадена през 2006 година. Тя обхваща 5-годишен период - стартира през 2006 и ще приключи през 2010 година. По тази програма в страната се създадоха 53 национални центъра по остеопороза. Медицински център "Вива Феникс" e един от тях. Той е единствен в цялата Добричка област. Центровете са създадени по много високи критерии като изисквания - за налична база, апаратура, обучени кадри. В последствие девет от центровете, след като бяха акредитирани, с указания на Министерството на здравеопазването започнаха изпълнението на тази програма в страната. Това са три центъра в София и по един в Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Стара Загора и Добрич. За отбелязване е, че не във всички градове в страната пациентите имат възможността да се възползват от включване в програмата. Добрич е един от малкото градове, в които се започва работа.
Д-р Димитров: Основният критерий за подбор на тези центрове, за които ще бъдат отпуснати средства, чрез които пациентът ще заплаща по-малко, се основава на наличието на високотехнологично оборудване за изследване на костна плътност, а именно декса скенер. И това е причината само тези девет центъра да бъдат одобрени и финансирани. Добрич е доайенът в Северна България, като това оборудване при нас се появи за първи път през 2005 г. Тогава закупихме такъв апарат. По-късно декса скенер се появи и във Варна, Русе, Бургас, Стара Загора. В тези центрове има точно такава апаратура, която изследва костната плътност на прешлени и бедрена шийка. А това е "златния стандарт" в диагностиката на остеопорозата. Диагноза остеопороза в Западна Европа се поставя само след изследване на декса апарат - и то такъв, който изследва прешлени и бедрена шийка, какъвто имаме ние в Добрич. За това и сме одобрени и ще получим финансиране от МЗ по тази програма през следващите пет години.
- Как точно ще се възползват пациентите от Добрич и областта от тази програма?
Д-р Велков: Програмата ще е с много кратко действие през 2007 г. Но всички имаме надеждата тя да продължи и през следващите години под една или друга форма. А формата, която ще бъде приложени през 2007 г., обхваща периода до края на ноември. По програма се предвижда да бъдат включени  жени, навършили 55 години. Жени, при които в хода на конкретното изследване, а не на изследвания, проведени досега, се установява отклонение от нормата, което се изразява в повишен фрактурен риск. Ние - управителите на медицински център "Вива Феникс", преценихме, че това изискване не отговаря на нашата концепция за отношение към пациентите и взехме решение от програмата да се възползват всички по следния начин: цената за всички жени, навършили 55 г., е със 70 процента намалена и тя е 19.80 лева. Цената за всички останали жени и мъже също е значително намалена - с 30 процента, и е 46.20 лева. Това ни решение е във връзка с националния месец по остеопороза - октомври, и световния ден - 20 октомври. Т. е. нашето лечебно заведение стана съфинансиращ фактор с МЗ.
Д-р Димитров: На практика цена по-малко от 20 лева означава цена за ултразвукова остеометрия. Това са апарати, които са навсякъде из България. Те са по-евтини, но тяхната точност по никакъв начин не може да се сравнява с точността на рентгеновата остеометрия. Вече се налага стандарт в България, който съществува на Запад да се счита за поставена диагноза тогава, когато има доказано изследване с рентгенова остеометрия.
- По принцип Здравната каса не поема ли този вид изследвания?
Д-р Велков: Здравната каса първо не прави диференциация между видовете изследвания - дали са утразвукови, или с модерните декса апарати. Декса апаратите са златния стандарт за диагностиката. Второ, реимбурсацията от здравна каса обхваща един изключително тесен кръг от пациенти, които са с рядко срещани заболявания.
- Какво ви накара да се ориентирате към тази програма? Защо  като управители решихте да я дофинансирате?
Д-р Велков: Концепцията за създаването на медицинския център още преди шест години, едно от направленията, по които започнахме да работим, са проблемите на жената в менопауза. Първичната остеопороза е хронично заболяване, което обхваща жените в менопауза. За изминалите шест години медицински център "Вива Феникс" направи изключително много големи и успешни стъпки напред в развитието си в тази посока. Бидейки пионери в областта, успяхме да създадем мощна диагностична структура, в която участват и много добре подготвени специалисти. Във времето закупихме ултразвуков апарат, после и рентгенов - ДЕКСА СКЕНЕР. Всичко това постепенно беше условие да бъдем акредитирани за национален център по остеопороза - със заповед на министъра на здравеопазването РД-09-112 от 25.04.2007 г. А веднъж вече акредитирани, ние действително трябва да сме такъв център, т.е. - да изпълняваме национални програми.
Д-р Димитров. Ако ние не бяхме направили това - да подготвим множество документи, да покажем нашата оборудваност с качествена апаратура за диагностика, подготвени специалисти и прочие и не  участвахме в тази програма, нямаше да бъдат отделени средства за гражданите на Добрич. Така че това усилие от наша страна е във връзка с възможностите гражданите на Добрич да се възползват от едни средства по програма, които да бъдат в тяхна услуга, т.е. - цената за тях да бъде по-ниска, макар и за кратък период. Другата страна на нещата е, че нашият център е първият, който започна усилена работа със закупуването на ултразвук от трето поколение - също качествена за времето си апаратура, с която започна дейността по проблемите на остеопорозата. Много са мероприятията, които са организирани в тази връзка и постоянно продължават като една непрекъсната дейност.
- Споделихте, че от пет години работите по проблема остеопороза. Какво сочат наблюденията ви - расте ли броят на покосените от това заболяване, пада ли възрастовата им граница?
Д-р Велков: Вероятно конкретни цифри като статистика ще излязат, когато сега, през 2007 г. приключи този етап от програмата. Нашите наблюдения конкретно за региона корелират с установените вече в света.
Д-р Димитров: До сега в България няма обобщаване на данни на базата на изследвания с рентгенова апаратура декса скенер. Правено е изследване на  група от 5 000-6 000 души пациенти с ултразвук, което няма репрезентативност. Това е първата стъпка да се направи епидемиологично проучване за разпространението на остеопорозата сред българските жени. Това е една от целите на програмата.
Д-р Велков: Нашата дейност установява, че няма големи отклонения от световните цифри. А те сочат, че една трета от жените имат проблем с плътността на костите си. Тук говорим за първична остеопороза. Вторична е, когато костната плътност е намалена поради друго заболяване, което съпътства остеопорозата. Първичната е тази, която е при жени в менопауза. Остеопорозата е бич, защото води до инвалидизация и до увеличаване на смъртността на определена възрастова група. Инвалидизацията настъпва, защото усложненията обхващат прешлените на гръбначния стълб и тазобедрените стави, конкретно шийката на бедрената кост, която често се чупи. Смъртността в такива случаи достига 20 процента през първите шест месеца след фрактура на бедрена кост. По данни на НЗОК до министъра на здравеопазването, през 2004 г. в България по клинична пътека за фрактура на бедрена кост са отчетени 6 234 оперирани. Остеопорозата заема трето място в света от заболяванията със социална значимост и според прогнозите на СЗО се очакваше около 2020 година да заеме второ място, измествайки онкологичните заболявания. Според някои изследователи, това вече е факт. Т.е. - заболяването се развива по-бързо от очакванията. Около 1 милион души в страната се предполага, че са с повишен фрактурен риск: приблизително 850 000 жени и 150 000 мъже.
- Какви са целите на националната програма?
Д-р Велков: Програмата цели, първо - да се извлече статистика за състоянието на нацията. Второ, след като тя бъде извлечена, да се обхванат по-рано хората, които трябва да бъдат лекувани, преди даже да бъде настъпила остеопорозата, за да не се стига до нейните усложнения. В някои списания се посочва, че това е тихия крадец. Тя се появява тогава, когато вече е късно да се отреагира, когато има счупване. Установено е, че много по-евтино излиза на всички, включително на държавата, да се работи в профилактична насоченост, отколкото да се лекуват усложненията.
Д-р Димитров: Самото лечение на остеопорозата, в зависимост от използваните медикаменти, достига до повече от 100 лева месечно. Което не всяка българка може да си позволи, от една страна. От друга, превенцията, профилактиката спестяват лечение, неприятните преживявания и залежавания, както и фаталните изходи.
- А лечимо ли е напълно това заболяване?
Д-р Велков: Остеопорозата е хронично заболяване. То, за разлика от острото, не преминава, остава за цял живот. Но то е също каквато например е хипертоничната болест. Смисълът на лечението в такива случаи е да намалим риска от усложнения. Лечението на този етап на остеопорозата е с положителен ефект, защото е статистически доказано, че се намалява рискът от счупване и то значително - при някои медикаменти - от 50 до 70 процента. Т.е. - има смисъл да лекуваме остеопорозата, за да ограничим счупванията и да намалим фрактурния риск. В този смисъл бих казал - да, лечима е - трудно, продължително, но успехи се постигат.
Д-р Велков: Във връзка с лечението декса методът, рентгеновият метод за диагностика на остеопороза, освен, че е "златен стандарт", е и единствено признатият метод, който проследява ефекта от лечение.
Д-р Димитров: Често задаван въпрос е: След като е рентгенова апаратура, опасно ли е облъчването? Нашият апарат е с изключително ниско лъчево натоварване. То е такова, че се приравнява с естествения радиационен фон. Една доза от самото изследване е по-малка отколкото от естествения фон за един ден. 
Нашият център - и по-точно апаратурата, беше подложена на щателна проверка със замерване на дозата, която получава пациентът и дозата, която получава изследващият, от специална комисия, финансирана по същата програма. Ние имаме уверение, че тя е изцяло в рамките на нормата и не представлява никакъв риск.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

* 20 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА: ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОСТЕОПОРОЗА ПРЕДЛАГА "ВИВА ФЕНИКС& | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди