изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:57 EEST
Преговорите продължават. Учителската стачка - също    
Образование В 10.00 ч. в понеделник ще се състоят преговорите на експертно ниво, а в 14.00 ч. ще започнат преговорите между синдикатите и Министерството на образованието и науката във връзка с исканията на стачкуващите учители.

Днес преговори на експертно равнище не е имало, съобщи пред журналисти говорителят на единния стачен комитет Николай Николов, предаде БТА. "Очаквахме да бъдем поканени, за да бъде одобрен вариантът, върху който работихме осем часа вчера", каза Николов. Той уточни, че никакво споразумение не може да бъде подписано, без да се съгласуват основните му параметри с учителската колегия.
"Разговорите не са приключили, нито са прекратявани", каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. "Да се консултират със своите лидери", посъветва Вълчев представителите на единния стачен комитет, който твърдят, че днес е нямало преговори на експертно ниво. "Не е имало такова понижаване", заяви министърът в отговор на въпрос за думите на премиера Станишев за възможността предложението на правителството за ръст на заплатите да бъде намалено заради продължаващата стачка. Около 80% от стачкуващите учителите подкрепят проекта за споразумение с правителството, предложен от единния стачен комитет, съобщи Живка Желязкова от стачния комитет. В предложения от синдикатите проект се иска увеличение на работните заплати в системата на средното образование на два етапа през следващата година - през януари и през юли - средната брутна работна заплата в средното образование трябва да достигне до 648 лева, се посочва в проекта. Синдикатите настояват най-малко 80 процента от средствата, определени по единните образователни стандарти, да се предоставят на съответното училище. Бюджетите на учебните заведения да се изготвят от директора на училището и да бъдат съгласувани с педагогическия съвет, училищното настоятелство и с ръководствата на синдикалните организации в съответното училище, се иска в предложеното споразумение. Синдикатите настояват и за въвеждането на механизми за допълнителна работа с изоставащите или особено надарени ученици, обезпечена с програма за финансиране. В споразумението се иска и Министерството на финансите да не прилага административни и други санкции спрямо стачкуващите учители и непедагогически персонал. Стачката на учителите утре продължава.
По-рано днес синдикат "Промяна" призовава българските учители да проявят гражданска отговорност като приемат условията на правителството и прекратят стачката си, се казва в декларация на синдиката до БТА. От "Промяна" настояват учителите да се самоорганизират и да създадат собствена професионална организация, която истински да отстоява техните интереси, далеч от политическите заигравки.
dir.bg
 


Сходни връзки

Преговорите продължават. Учителската стачка - също | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди